Tuši za brezdomce v Vatikanu

Mica Škoberne
Nedelja, 16. november 2014, 12:00
Image
konrad tus

»Oče, ne morem z vami v restavracijo, ker smrdim,« je odvrnil brezdomec Franco, ko ga je nadškof Konrad Krajewski v okolici Vatikana povabil na večerjo, ko je izvedel, da praznuje 50. rojstni dan.

Nadškof Krajewski, ki ga kličejo "oče Konrad", je vodja vatikanske ustanove za apostolske nabirke, ki se v papeževem imenu še posebej posveča ubogim in skrbi za razdeljevanje pomoči potrebnim. Ker je tistega oktobrskega večera vztrajal in sta s Francom nazadnje je le skupaj večerjala v kitajski restavraciji, je lahko tudi izvedel, kaj je v resnici ena večjih težav ljudi, kot je Franco: »Tu v Rimu nihče od nas ne strada, vsak dan je mogoče najti kak sendvič. A nimamo prostora, kamor bi lahko hodili na stranišče in se umivali,« mu je potožil.

In Francovo sporočilo je padlo na plodna tla – jutri, 17. novembra, bodo v Vatikanu začeli z gradbenimi deli za prenovo stranišč za romarje, ob čemer bodo postavili tudi tri nove tuše za brezdomne, nedaleč od Berninijevih kolonad. Na spodbudo nadškofa Krajewskega pa je še 10 drugih rimskih župnij v soseskah, kjer se najpogosteje zadržujejo brezdomci, postavilo tuše v ta namen, ki jih je financiral sklad, ki ga vodi Krajewski. Ko obišče posamezne župnije in preveri, ali nudijo to možnost, lokalnim župnikom pojasni: »Sveti oče časti!«  

konrad

Oče Konrad Krajewski - ob imenovanju mu je papež Frančišek naročil,
naj bo pri svojem delu "inovativen".
 

Da bo ta možnost zares živela, bo potrebno tudi delo prostovoljcev ter donacije mila, brisač in čistega spodnjega perila – in ravno to je eden od razlogov, zakaj je v Rimu lažje priti do sendviča kot pa do osebne higiene. Nadškof Krajewski ima še eno zamisel – dijake frizerske šole skuša privabiti, da bi brezdomcem občasno ponudili striženje. S tem ko se bodo lahko umili in se uredili, bodo brezdomci – oziroma romarji brez doma, kot jih kliče oče Konrad – manj ranljivi in dovzetni za bolezni, ki se prenašajo preko umazanije.

Nadškof Krajewski je poljskega rodu, papež pa ga je za to vlogo izbral zato, ker je bil že leta znan po svoji predanem delu za vse, ki so pomoči potrebni, in tudi po tem, da se hitro odziva na potrebe, ki jih zazna: »V evangeliju Jezus vedno uporablja besedo 'danes' … In danes moramo odgovoriti na potrebe ljudi«.

Vir: Vaticaninsider

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Kako biti sočuten in odločen starš uporniškemu najstniku?

22. do 24. november 2019

Stella Maris,
Strunjan

Čudovita princesa (9 do 12 let)

22. november 2019 ob 17.30

Maribor, Kobarid,
Ljubljana