Tri leta in pol, pa že zna našteti sadove Duha

Uredništvo iskreni.net
Sobota, 26. september 2015, 16:22
Image
ssd2015 01

Eno najmočnejših sporočil, ki sta jih Dani in Vilma Siter iz gibanja DiŽ doživela na svetovnem srečanju družin, je, naj bi bili starši prvi kateheti, veroučitelji svojih otrok. Že, že, ampak …?

»Tu v Filadelfiji živiva pri prijateljih, kjer imajo tri in pol leta starega sina, ki že zna našteti  sadove Duha (Gal 5,22-23),« pripovedujeta Dani in Vilma.

»Tega se mali učenjak ni učil za birmo, pač pa so mu o tem pripovedovali in ga poučevali njegovi starši, ki svoj odnos z Bogom redno negujejo z molitvijo, dnevnim premišljevanjem Božje besede in nedeljskim aktivnim sodelovanjem v Cerkvi,« še dodajata.

O veri smo pozabili govoriti svojim otrokom

Ob tem in ob drugih nagovorih v okviru svetovnega srečanja družin, ki poteka te dni v ameriški Filadelfiji, sta Dani in Vilma veliko premišljevala o stanju duha v naši domovini.

ssd2015 02

Med mašo na kongresu svetovnega srečanja družin

Premišljevala sta o tem, kako smo pri nas desetletja poslušali, kako je vera privatna in ne javna stvar. A žal ni pogovor o veri izginil samo iz javnosti, ampak tudi iz naših družin.

Žalostno dejstvo je, da mnogi starši svojim otrokom niso pripovedovali o svoji veri. Kvečjemu so jih marsikdaj silili v nekaj, kar niti sami niso dobro razumeli, še manj pa so znali o svoji veri kaj konkretnega povedati.

ssd2015 03

Za otroke so med predavanji na svetovnem srečanju družin organizirane delavnice

Dani pa je ob izzivu biti prvi katehet svojemu otroku, spregovoril tudi o pomislekih: »Ko sem bil na predavanju o tem, kako naj bi bili starši prvi kateheti in glavni evangelizatorji svojih otrok, sem pomislil: Že že, če imajo starši osebno izkustvo srečanja z živim Bogom, je to možno. Sicer gre pa lahko le za nalaganje dodatnega bremena, starševsko nemoč, občutek krivde …«

Pa vendar eno glavnih povabil sinode o družini ostaja povabilo, naj bomo družine »domača Cerkev«, »šola evangelija« za naše otroke.

Zmes teologije telesa in misli papeža Frančiška, veličasten uvod v sinodo

Svetovno srečanje družin v Filadelfiji je sestavljeno in dveh delov. Včeraj se je zaključil kongres družin, danes pa se začenja dvodnevno srečanje s papežem Frančiškom.


ssd2015 04

Dani in Vilma sta se na kongresu srečala tudi s slovenskim škofom iz Argentine, Andrejem Stanovnikom

»Pravkar končani kongres je bila za naju velika hvalnica Bogu,« pripovedujeta Dani in Vilma. »Doživljala sva ga kot mešanico Teologije telesa sv. Janeza Pavla II. in misli papeža Frančiška, ki jih v sredinih avdiencah in tudi sicer namenja družini.

Meniva, da so bili govori priznanih borcev za družino, veličasten uvod v sinodalno dogajanje, ki se bo v Vatikanu začelo naslednji teden. Postavljene so bile jasne smernice, mimo katerih sinodalni očetje ne bodo mogli – morali jih bodo upoštevati.«

Zagovorniki družine, ki se ne bojijo, da bi izpadli »čudni«

Na Danija in Vilmo je močan vtis pustila tudi velika množica ljudi, ki se je zbrala z vsega sveta.

»Nagovorila naju je množica ljudi, ki lahko svobodno izražajo svoje misli in svoja prepričanja in se jim ni treba bati, da bodo izpadli čudni, če mislijo drugače.

Čeprav sva stvari, ki so bile tu poudarjene, v taki ali drugačni obliki že večkrat slišala, naju je nagovorilo samo dejstvo, da veliki svetovno znani strokovnjaki brez dlake na jeziku poudarjajo sporočilo o pomenu družine da to sporočilo utemeljeno na Božji besedi.«

ssd2015 05

Zanimanje za predavanja je res veliko, filipinske redovnice so morale svojemu kardinalu Tagleju prisluhniti kar pred dvorano

Ob misli na to, kako bosta izkušnje s srečanja prenesla tudi v Slovenijo, pa pravita: »Tu je bilo rečeno, da ni prav, da čakamo, kaj bodo o družini in zakonu rekli nasprotniki in kako bomo potem reagirali.

Moramo biti proaktivni. Na nas je, da se začnemo hvaliti, kako lepo nam je v zakonu in družini, kako nas to potrjuje, izpolnjuje in osrečuje, kako je ta pot, ki je kdaj tudi strma in trnjeva, lepa, slikovita in polna lepih pogledov ter kakšno zadoščenje je, ko se zaves, da si na tej poti z osebo, ki je s teboj pred Bogom sklenila večno zavezo ljubezni, spoštovanja in nenehnega podarjanja …«

Foto: FB Dani Siter, FB World meeting of Families

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.