Tako bi morala izgledati delitev dobička

Sobota, 1. avgust 2015, 10:58
Image
ceo 1

Nevzat Aydin, direktor in soustanovitelj turškega podjetja za dostavo hrane Yemeksepeti, se je odločil, da bo 27 od 589 milijonov ameriških dolarjev, ki jih je zaslužil ob prodaji podjetja, razdelil med zaposlene. Prepričan je, da so do koristi od prodaje upravičeni tudi oni.

»Uspeh našega podjetja se ni zgodil preko noči in pri tem so s svojim trdim delom in talenti sodelovali mnogi,« je pojasnil. Aydin je s še tremi kolegi začel pred 15 leti kot start-up podjetnik. Sedaj podjetje zaposluje 370 ljudi, vsak mesec pa dostavijo preko 3 milijone obrokov.

Bonusi so v povprečju visoki 237 tisočakov. Koliko bo zaposleni dobil, pa je odvisno od njegove delovne uspešnosti, koliko časa je že v podjetju in glede na njegovo prihodnost v podjetju. Do bonusov so upravičeni vsi, ki so s podjetjem več kot 2 leti.

Aydinovi zaposleni prejemajo med 1.000 in 2.000 dolarji na mesec. To pomeni, da bo ta finančna nagrada približno za 150-krat presegla njihovo mesečno plačo in bo presegla celo povprečni bonus z Wall Streeta, ki je za 2014 znašal 65 tisočakov.

Med prejemniki nagrade je tudi Nedim Nahmias. V podjetju je začel delati pred 10 leti in sicer kot telefonist v klicnem centru, kasneje se je povzpel do sedanjega položaja glavnega nadzornika operaterjev. Za idejo izplačila nagrad je vedel, vendar se mu o višini ni sanjalo. Čeprav ni želel razkriti višino svojega bonusa, pa je povedal, da mu bo – skorajšnjemu mladoporočencu – utišal skrbi s stroški izvedbe poroke.

Podjetje Yemeksepeti je eno najbolj uspešnih tehnoloških blagovnih znamk v Turčiji. Posluje tudi v Združenih arabskih emiratih, Savdski Arabiji, Libanononu, Omanu, Katarju in Jordaniji. Njegov uspeh je po mnenju zaposlenih in poznavalcev trga rezultat delovne kulture zaposlenih, ki so vedno pripravljeni narediti še korak več.  

Vir: cnn.com, businessinsider.com 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.