Šolske predmete bodo zamenjale učne teme

Ponedeljek, 23. marec 2015, 14:43
Image
finska 1

»Finska šola je prostor brez strahu, kjer otrok ne skrbijo tekmovalnost, neuspeh ali učinkovitost.« 

Besede avtorice Pasi Sahlberg, ki je pred 2 letoma izdala knjigo Finske lekcije: Kaj se lahko svet nauči iz finske izobraževalne spremembe? dobivajo z novimi spremembami v finskem šolskem sistemu nov pospešek.

Dosedanjemu poučevanju z učnimi predmeti so šteti dnevi, zamenjalo ga bo tematsko podajanje snovi. To je velik korak celo za Finsko samo, ki se po mednarodnih študijah po pismenosti sicer uvršča v sam svetovni vrh.

Motiv za spremembe v izobraževanju je, kako otroke pripraviti na življenjske izzive danes in v prihodnosti. Način dela v 21. stoletju je v tolikšni meri različen od tega, kar smo bili do sedaj navajeni, da so spremembe po besedah odgovornih nujne.

finska 3

Zgolj učenje s posameznimi predmeti – z eno uro zgodovine, ki ji sledi ura zemljepisa itd. – so deloma že presegli. Poklicno usposabljanje za npr. delo v kavarni tako vsebuje učenje matematike, tujih jezikov ter učenje veščin pisnega in govornega izražanja. Ali primer poučevanja Evropske unije: prej ločeni predmeti se sedaj zaradi obravnavane teme med seboj kombinirajo, otroci pa naenkrat spoznavajo evropsko gospodarstvo, zgodovino, jezike in zemljepis.

Nov sistem poučevanja je bil predstavljen že 70 odstotkom helsinških srednješolskih učiteljev. Kdor se ga je navadil, se menda na starega noče več vrniti. Boljše rezulatate pa dosegajo tudi otroci, ki so doslej že bili vključeni v učenje z novimi metodami. Na področju celotne finske javne izobraževalne mreže pa naj bi nov sistem zaživel leta 2020.

Vir: Independent.co.uk

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

93%

18.183€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.