Socializem brez piva

Četrtek, 30. julij 2015, 9:47
Image
beer 0

V obljubljeni deželi demokratičnega socializma – južnoameriški Venezueli – se utegne že v kratkem zgoditi, da bodo ostali brez piva. Razlog? Na kratko? Vseprisotna država v gospodarstvu.

Pivo je najbolj priljubljena alkoholna pijača v Venezueli. Pa vendar jim po besedah vodilnih iz tamkajšnje pivovarske industrije grozi, da bodo v avgustu zaloge piva padle za celih 80 odstotkov! Pivovarji bijejo plat zvona, ker so jim pošle iz tujine uvožene zaloge ječmena, slada in drugih sestavin, potrebnih za pridelavo piva.

beer 1

Odkar je država uvedla strikten nadzor nad domačo valuto, so podjetniki v Venezueli prisiljeni, da morajo vsakokrat, ko želijo poslovati s tujino ali sploh karkoli uvažati, ameriške dolarje kupovati neposredno od države. Seveda se je zato razbohotil tudi črni trg s tujimi valutami. Za pridelovalce piva – in vse druge gospodarstvenike – pa to ne more biti rešitev, ker pomeni preveliko finančno obremenitev: na črno pridobljeni dolarji so še trikrat dražji od tistih, ki jih lahko dobijo od države. Če jim jih država sploh proda.

Če so visoke izvozne cene nafte kakšnih 15 let nazaj omogočile iluzijo venezuelskega raja, so le-te od 2010 začele pospešeno padati, posledično pa je zmanjkalo priliva, ljudje pa ostajajo brez osnovnih dobrin. V venezuelskih trgovinah boste tako že nekaj mesecev zaman iskali toaletni papir, šampon ali pa perutnino in govedino. Zdaj je na vrsti še pivo in mnoge druge pijače.

beer 2

»Pomanjkanje piva bo na prej ali slej privedlo do propada naše gospodarske panoge, pivo namreč predstavlja preko 70 % našega prodajnega deleža,« je prejšnji teden pojasnil predstavnik venezuelskega združenja prodajalcev alkoholnih pijač. Zdaj niso onemogočeni le prihodnji nakupi sestavin za pridelavo piva v tujini, vse bolj grozeči so tudi dolgovi do tujih dobaviteljev sestavin, ki že zdaj znašajo okoli 200 milijonov ameriških dolarjev.

Čeprav se pri nas na to rado pozablja, je na enak način propadla tudi Jugoslavija. Le da se to v Venezueli dogaja še toliko hitreje. Morda pa jih čaka prva prva pivska revolucija? V vsem primeru pa streznjenje.

Vir: el-nacional.com, fortune.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.