Slovenija in človekove pravice: med prvimi in zadnjimi v Evropi

Torek, 18. avgust 2015, 11:30
Image
cp 0

Slovenija na prvem mestu po številu kršitev človekovih pravic na milijon prebivalcev in na dnu lestvice po številu dobljenih primerov pred ESČP.

Slovenija je med 47 državami članicami Sveta Evrope zasedla neugledno prvo mesto po številu kršitev človekovih pravic glede na število prebivalcev. Po podatkih Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) je naša država s 148 ugotovljenimi kršitvami na milijon prebivalcev daleč prehitela Malto (102 ugotovljene kršitve), Moldavijo (76), Bolgarijo (68) in Grčijo (67). Največ kršitev se nanaša na pravico do sojenja v razumnem roku in pravico do učinkovitega pravnega sredstva.

cp 1

Če je Slovenija na samem vrhu po številu ugotovljenih kršitev človekovh pravic, pa je dodatno tudi na dnu lestvice po številu zmag pred ESČP. Predstavniki naše tožene države Slovenije so tako izgubili v kar 94 % vseh primerov, enako kot ruski predstavniki. Slabši od nas so samo še Ukrajinci z 99 % izgubljenih primerov ter Madžari in Azerbajdžanci s 95 %.

cp 2

Svet Evrope je sicer najstarejša vseevropska mednarodna organizacija. Njene države članice so se zavezale k spoštovanju človekovih pravic, demokracije in pravne države, članstvo v tej orgnizaciji pa ni vezano na članstvo v Evropski zvezi. Ustanovljena je bila leta 1949, leto kasneje je sprejela Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, na temelju katere deluje javnosti najbolj znana ustanova te organizacije, Evropsko sodišče za človekove pravice. Sedež Sveta Evrope je v francoskem Strasbourgu.

Vir: rightsinfo.org, siol.net, rtvslo.si 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.