Še lahko oddate svoj podpis za razpis referenduma

Uredništvo iskreni.net
Sobota, 7. marec 2015, 7:00
Image
pospis

Kako lahko oddate svoj podpis za razpis referenduma o v torek sprejeti noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih?

Po tem, ko je bil 3. marca v parlamentu z 52 glasovi za in 28 glasovi proti po skrajšanem postopku sprejet sporni zakon, ki izenačuje pravice raznospolnih in istospolnih parov, vključno z osnovanjem družine, je koalicija "Za otroke gre!" sprožila referendumske postopke.

V tednu dni morajo vložiti pobudo skupaj z 2.500 podpisi, za razpis referenduma pa je potem potrebnih najmanj 40.000. Podpisi za vložitev pobude se zbirajo že od srede, poslati ali osebno prinesti na sedež zavoda pa jih je mogoče le še do ponedeljka, 9. marca. V torek jih namreč morajo izročiti v Državnem zboru. 

Navodila za zbiranje podpisov pobude za razpis referenduma:

1. Natisnite obrazec (v nastavitvah tiskalnika izberite možnost LEŽEČE)
2. Obrazec izpolnite s čitljivimi črkami, pri čemer naj se podatki ujemajo s podatki na osebnem dokumentu. Teh podpisov ni potrebno overiti na upravi enoti. 
3. Če je le mogoče, na enem listu zberite čim več podpisov
4. Podpisan obrazec pošljite na naslov: Koalicija »Za otroke gre!«, Tržaška 85, 1000 Ljubljana

Rok za oddajo pobude je naslednji torek, zato prosijo, da podpisane obrazce oddate na pošto najkasneje v soboto, da bodo prispeli na sedež v ponedeljek in bodo lahko pripravili vse potrebno za oddajo naslednji dan. V torek 10. 3. 2015 je potrebno izročiti vse podpise v Državni zbor.

Podpise lahko prinesete tudi osebno na sedež koalicije, v tem primeru to predhodno sporočite na: [email protected] oz. pokličite na 070 301 935.

V naslednjem koraku, predvidoma v tednu med 16. in 23. marcem, pa se bo začelo zbiranje najmanj 40.000 podpisov overjenih na upravnih enotah.

Veto državnega sveta?

O morebitnem vetu na zakon pa bo v torek odločal tudi državni svet, če bo interesna skupina lokalnih interesov državnega sveta v ponedeljek sprejela pobudo, katere podpisnik je državni svetnik Miro Kozelj

Kozelj po poročanju rtvslo.si noveli zakona očita redefinicijo zakonske zveze, ki bo imela tudi prikrite pravne posledice, neustrezno in neustavno ureditev posvojitev z vidika otrokove koristi ter diskriminacijo pri posvojitvah, pa tudi sistemsko diskriminacijo zunajzakonske zveze. Kozelj še opozarja, da bo zakon podlaga za spremembo učnih programov zaradi prilagoditve redefinicije zakonske zveze.

Vodja interestne skupine glede na argumente, zapisane v pobudi, pričakuje, da bo večina članov interesne skupine veto tudi predlagala. V tem primeru bo o vložitvi veta na izredni seji odločal državni svet, predvidoma v torek ob 19. uri.

Na podlagi veta lahko državni svet od državnega zbora zahteva, da o zakonu še enkrat odloča. Pri ponovnem odločanju mora za sprejetje zakona glasovati večina vseh poslancev. Ponovna odločitev državnega zbora je dokončna.

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

93%

18.183€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.