Referendum o grški miselnosti

Ponedeljek, 6. julij 2015, 16:00
Image
pewgr 2

Grki gledajo na sebe drugače, kot jih vidijo preostali Evropejci.

Včeraj so Grki na referendumu z dobrimi 61 odstotki zavrnili predlagane varčevalne ukrepe mednarodnih upnikov. Za večino opazovalcev to – ne glede na napovedi, ki so na kazale na tesen izid – ni presenečenje. Že cel dan lahko spremljamo poplavo komentarjev, od poglobljenih do populističnih, ki pretresajo posledice referenduma in možnega izida Grčije iz evrskega območja.

To ni še en komentar, ampak je bolj opomnik na raziskavi javnega mnenja, ki sta že v letih 2012-2014 pokazali, da Grčija in preostala Evropa stojita na povsem različnih miselnih bregovih, zaostrovanja in izsiljevanja ob nedavnih pogajanjih pa so to razlike verjetno le še povečala.

pewgr 1

Poleg običajnih vprašanj so bili anketiranci 8 evropskih držav (Britanci, Francozi, Čehi, Nemci, Grki, Italijani, Poljaki in Španci) tako vprašani tudi, prebivalci katere države so po njihovem najbolj delavni. Vsi razen Grkov so se strinjali, da so to Nemci. Grki pa prav nasprotno kot najbolj delavne in najbolj zaupanja vredne vidijo – sebe. In kot da to še ni bilo dovolj, je kar 5 od 8 držav Grčijo označilo za najmanj delavno državo v Evropi. Hmmm ...

Raziskava iz časa pred evropskimi volitvami 2014 je pokazala tudi, da ima le tretjina Grkov pozitivno mnenje o Evropi in le 17 odstotkov Grkov se je strinjalo, da jim je evropsko povezovanje ekonomsko koristilo. Sicer se Grki počutijo od Evrope zapuščeni. Ogromnih 85 odstotkov jih je izjavilo, da Evropa Grčije ne razume, 74 odstotkov pa, da je Evropa Grčiji na področju financ slabo pomagala.

Če se je kar 86 odstotkov Grkov strinjalo, da se Evropa pretirano vmešava v njene notranje zadeve in če upoštevamo, da tej logiki sledi tudi včerajšnji referendum, potem lahko rečemo, da se evropske težave z Grčijo ne začenjajo pri njenih financah, četudi se tam končajo. Evropskim političnim odločevalcem bi moralo biti počasi že jasno, da bo potrebno pred prihodnjimi koraki v odnosih med Grčijo in preostalo Evropo storiti še kaj drugega kot zgolj iskati odgovore na področju ekonomije.

Vir: pewglobal.org

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.