Razvojni cilji do 2030: Afričani rešili družino

Sreda, 5. avgust 2015, 17:54
Image
ny 2

Združeni narodi so zavrnili zahtevo, da se splav in pravice istospolnih uvrstijo med t. i. trajnostne razvojne cilje.

Po treh letih pogajanj je Organizacija združenih narodov (OZN) potrdila nabor t. i. trajnostnih razvojnih ciljev za naslednjih 15 let, med katerimi pa ni zakonsko podprtega opravljanja splava in istospolnih porok. Cilje so potrdili pred nekaj dnevi, 2. avgusta, na dokument pa se je čakalo že vse od 90. let.

ZDA, Brazilija in države Evropske zveze so bile na čelu razvitih držav, ki so na ostale izvajale pritisk za sprejem besedila v obliki, ki bi izrecno podprl splav in pravice istospolnih. Njihovim prizadevanjem so se uspešno uprli zlasti afriški delegati, ki so nasprotovali pristopu, ki bi tradicionalne družbe silil v sprejetje zahodnih socialnih politik. Urejanje splava sicer še naprej kot doslej ostaja v domeni nacionalnih zakonodaj.

Glavni arhitekt dogovora je bil kenijski ambasador Macharia Kamau, sicer agnostik, ki so ga po zaključku pogajanj premagala čustva in je navzoče v solzah opomnil na neprestane spodbude papeža Frančiška po zaščiti še nerojenih otrok.

Trajnostni razvojni cilji so jedro dokumenta z naslovom Agenda 2030 za trajnostni razvoj, o katerem bo Generalna skupščina ZN odločala v septembru.

Vir: c-fam.org, catholicculture.org

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.