Prihaja papeževo besedilo po sinodi: bo prineslo "jasne odgovore"?

Štefan Kržišnik
Ponedeljek, 4. april 2016, 14:52
Image
francisek pred kolonadami

V petek, 8. aprila, bodo v Vatikanu predstavili dolgo pričakovano besedilo papeža Frančiška po zaključku sinode o družini. Nosilo bo naslov »Amoris Laetitia« – »Veselje ljubezni«.

Pričakovanje pred predstavitvijo besedila so velika, tako zaradi obravnavane tematike kot zaradi dinamičnih razprav, ki jih je na obeh zasedanjih (2014 in 2015) prinesla sinoda o družini. Primerjamo ga morda lahko le z zanimanjem, ki je ga je pred skoraj pol stoletja požela okrožnica Pavla VI. o urejanju spočetij in kontracepciji (Humanae Vitae).

Čeprav je sinoda o družini obravnavala veliko število pomembnih tem, pa je seveda največ špekulacij o najbolj spornem vprašanju, ki že vse od začetka sinode jemlje pozornost ostalim tematikam – to je vprašanje dostopa do obhajila za ločene in znova civilno poročene pare.

Čeprav so bili vsi členi zaključnega poročila sinode izglasovani z vsaj dvotretjinsko večino (tudi člen o tem vprašanju), pa so mnogi bili nezadovoljni, češ da sinoda ni dala jasnih odgovorov in da je besedilo zaključnega poročila pri najbolj delikatnih vprašanjih dvoumno. Zato so zlasti velika pričakovanja, da bo papež v posinodalnem besedilu (t.i. »posinodalni apostolski spodbudi«) izrekel jasno besedo.

V tujih medijih, ki podrobneje spremljajo dogajanje okoli sinode o družini, je bilo zapisanih že kar nekaj ugibanj, v katero smer bo šlo papeževo besedilo, pa čeprav smo se v treh letih papeževanja papeža Frančiška vsi lahko naučili, da je njegova glavna lastnost – nepredvidljivost.

Vsi, ki delamo z družinami, si lahko želimo le, da bo besedilo resnično to, kar sporoča ime njegove zvrsti – posinodalna apostolska spodbuda; SPODBUDA, da bo pastoralno delo z družinami v današnjem času doživelo živahno prenovo.

Veliko komentatorjev pa je soglasnih v eni točki: besedilo ne bo prineslo spremembe doktrine, zakramentalna zakonska zveza bo ostala nerazvezljiva, kakršnega koli vzroka za razkol, pred katerim so svarili nekateri, ne bo.

A vendar ne bo ostalo vse tako, kot je bilo doslej – papež bo spodbudil močnejšo »integracijo« v življenje občestva Cerkve vseh, ki živijo v »neurejenih zvezah«, in morda pustil celo odprta vrata posamičnim in izrednim primerom prejemanja zakramenta obhajila, kjer zdaj velja nedoumni »ne«.

Da bo šlo za premik v tej smeri, nekateri razbirajo tudi iz dejstva, da bo v petek poleg glavnega tajnika sinode, kardinala Lorenza Baldisserija in zakonskega para, Francesca in Giuseppine Miano, besedilo predstavljal dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn, eden tistih, ki so se na obeh zasedanjih sinode jasno zavzemali za spremembe.

Mnogi, zlasti s konservativnejšega pola, tako že zdaj izražajo zaskrbljenost, da bo papežev dokument slab, četudi ne bo »heretičen«. Po njihovem predvidevanju se namreč lahko zgodi, da bo dokument ohranjal stanje »dvoumnosti«, s tem pa tudi več različnih možnosti za utemeljitev različnih pastoralnih praks.

Kakorkoli že, veliko več bo jasnega v petek. Vsi, ki delamo z družinami, si lahko želimo le, da bo besedilo resnično to, kar sporoča ime njegove zvrsti – posinodalna apostolska spodbuda; SPODBUDA, da bo pastoralno delo z družinami v današnjem času doživelo živahno prenovo, v duhu evangelija in v odgovoru na znamenja časa.

Hvala vam!
Donacijska akcija je končana. Hvala vsem, ki ste nas podprli. Verjamemo, da bomo v prihodnjih dneh dosegli in presegli tudi zastavljen cilj.
0€
19.500€

98%

19.106€
Akcija se zaključi:
30.06.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.