Podoba religij 2050

Torek, 7. april 2015, 15:30
Image
vere 0

Do leta 2050 bodo 4 od 10 kristjanov živeli v podsaharski Afriki. 

Pogled na zemljevid svetovnih verstev nam razkrije, da se le-ta hitro spreminja. Glavni vzroki za to so stopnja rodnosti, delež mladih znotraj posameznih veroizovedi in tudi menjava veroizpovedi.

V prihodnjih desetletjih bodo kristjani v svetovnem merilu še vedno najbolj množično zastopani, toda muslimani so in bodo še naprej tista verska skupnost, ki najhitreje raste. Ob zdajšnjih demografskih trendih se bo število muslimanov do leta 2050 (23 % v 2010 in 29 % ali 2,8 milijard v 2050) že približalo številu kristjanov (2,9 milijarde ali 31 % svetovnega prebivalstva tako v 2010 kot v 2050). Verjetno se bo to zgodilo prvič v zgodovini teh dveh monoteističnih veroizpovedi.

Razen budistov bodo vse svetovne religije v prihodnjih desetletjih zaznale vsaj delno rast v številu pripadnikov. Po drugi strani pa je zanimivo, da se bo število nevernih, agnostikov in drugih religiozno neopredeljenih v absolutnem številu sicer res povečalo, vendar bo njihov odstotek v skupni vsoti svetovne populacije upadel. Ne drži pa to npr. za Francijo, ZDA ali pa Slovenijo, kjer se bo njihov delež še povečal.

Poleg tega, da raziskava centra Pew obravnava predvidene spremembe med pripadniki različnih veroizpovedi in versko neopredeljenimi na svetovni ravni, je analizirala spremembe s tega področja tudi na svetovno regijski in državni ravni. Rezultati so zelo zgovorni.

vere 1

V Evropi bodo muslimani do leta 2050 predstavljali desetino vsega prebivalstva stare celine. Indija bo še naprej obdržala hindujsko večino, bo pa v svetovnem merilu tudi prehitela Indonezijo in postala prva država po številu muslimanskih prebivalcev.

V ZDA se bo delež kristjanov iz zdajšnjih več kot 3/4  prebivalstva zmanjšal na 2/3, judostvo pa ne bo več največja nekrščanska skupnost, prehiteli jih bodo muslimani. V prihodnosti bodo kar 4 od 10 kristjanov živeli v podsaharski Afriki.

In napovedi za Slovenijo? Delež kristjanov naj bi v teh 40 letih upadel za 3,4 %, delež muslimanov narastel za 1,1 %, prav tako se bo za 2,2 % povečal delež versko neopredeljenih.

Vir: Pew Research Center

Zdaj je čas! Podprite nas.
Če nas v letošnji pomladni donacijski akciji še niste podprli, je zdaj čas, da to storite!
0€
19.500€

90%

17.547€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.