Po svetu odmeva papežev obisk ZDA

Uredništvo iskreni.net
Petek, 25. september 2015, 16:29
Image
papez kongresZDA

V ZDA te dni poteka dvoje vzporednih dogajanj, ki se bosta konec tedna združila v eno: svetovno srečanje družin v Filadelfiji in papežev obisk Združenih držav Amerike.

Kot je obširneje poročala domovina.je, je največ prahu na papeževem obisku ZDA za zdaj dvignil njegov zgodovinski nagovor ameriških kongresnikov. Dotaknil se je najbolj perečih tem za ZDA in celotni svet.

Po mnenju papeža Frančiška svet razkosava fundamentalizem, saj nas vodi v način razmišljanja, po katerem v vsaki stvari vidimo le dobro ali le slabo. Zavzel se je za zaščito življenja na vsaki stopnji njegovega razvoja. Zavzel se je za odpravo smrtne kazni, ustavitev trgovanja z orožjem in za pomoč priseljencem. Spodil je tudi k varovanju okolja in odpravljanju revščine.

Čeprav je bil papež včeraj povabljen na kosilo s kongresniki, se je odločil za obedovanje z brezdomci.

Obisk ZDA papež danes nadaljuje z obiskom Generalne skupščine Združenih narodov, zvečer pa bo sledil večverski obred v spominskem muzeju terorističnih napadov 11. septembra.

 

Posnetek celotnega papeževega nagovora v ameriškem kongresu

Bogata sporočila svetovnega srečanja družin

V Filadelfiji medtem poteka svetovno srečanje družin, s katerega nam je nekaj utrinkov poslal slovenski duhovnik Sandi Koren, odgovoren za pastoralo družin.

»V drugi dan kongresa svetovnega dneva družin smo vstopili s sveto mašo, ki jo je na osrednjem prizorišču vodil kardinal John Olorunfemi Onaiyekan. Na zaslonih za oltarnim prostorom so bile, zanimivo, med mašo projicirane mozaične podobe našega umetnika in teologa p. Rupnika,« je zapisal Koren.

Nadaljevali so s predavanjem prefekta kongregacije za kult in disciplino zakramentov, kardinala Roberta Saraha. Spregovoril je o vlogi družine in družinskih odnosov pri premagovanju človekove grešne narave.

Po omenjenem osrednjem predavanju so lahko udeleženci izbirali med 15 različnimi drugimi predavatelji. Koren je izpostavil dva: Helen Alvaré in dr. Timothy T. O'Donnella.

»Popoldne smo lahko prisluhnili predavanju profesorice Helen Alvaré, ki je predavala o “plodovitosti krščanske ljubezni“. Predstavila je problem kulture smrti, ki ne sprejema novega življenja z izgovarjanjem na svobodo ženske, lagodnostjo življenja ... Spomnila je, da je prav v podarjanju življenja ženska izpolnjena in da starši podarjajo otrokom sebe, medtem ko otroci sprejemajo in se polnijo, se opolnomočijo za življenje, da bodo lahko nekoč oni dajali naprej. Spomnila je, da je prav ta univerzalna, nadreligijska, nadčasovna in nadkulturna izkušnja družinskega sveta tisto, kar povezuje ljudi med seboj, in da lahko vsi, ne glede na raso, vero in jezik najdemo v družinski izkušnji, ki nam je skupna, stik med seboj. Tudi zato so najbrž ženske, matere, če svoje družinsko življenje zares živijo v veselju in darovanju, sposobne preko vseh omejitev kulture in vere navezati pristne človeške stike in skupaj delati za boljši svet, ker imajo kot matere in žene skupno in enako izkušnjo (v odnosu do moža, otrok, tašče, ...). Tudi to je rodovitnost žene, ki rojeva boljši svet.«

»V zaključnem sklopu predavanj naj omenim predavanje dr. Timothy T. O'Donnella, ki je spregovoril o družini kot domači Cerkvi. Predvsem se je ustavil pri vprašanju očetov in njihovem umanjkanju v družini. Vloga očeta je neprecenljiva in krščanski oče mora kot veliki duhovnik svoje družine pričati o Bogu pred svojimi otroki, biti glava ženi, voditelj domače Cerkve, prvi oznanjevalec in varuh vere. Zanimiv je podatek, da če vzamemo neverno družino in če se otrok prvi spreobrne k veri, je 2,39 % možnosti, da se spreobrne vsa družina. Če se mama prva spreobrne k veri, je nekaj čez 40 % možnosti, da se spreobrne vsa družina. Če pa se k veri prvi spreobrne oče, je možnosti za spreobrnjenje vse družine kar 92 %. Možje in očetje so torej tisti, ki po božji volji nosijo odgovornost za versko življenje družine, skupaj s svojo ženo, in so nepogrešljiv del domače Cerkve. Prav umanjkanje očeta je ena od največjih tragedij moderne družine, vodi v neurejeno življenje otrok, ko bodo odrasli, večjo možnost, da bodo pristali v zaporu, se sami ločili ...«

Med odmori so udeleženci srečanja na voljo stotine raznih stojnic, kjer se predstavljajo razna gibanja, združenja, kongregacije, bratovščine, redovi, katoliška društva, zavodi ..., ki predstavljajo bogato ponudno za poživitev duhovnega in pastoralnega življenja posameznika, družin, župnij in Cerkve nasploh. »Možno je npr. videti, kako daleč so določeni svetniški procesi, kako promovirati določene katoliške ideje in resnice, nove pastoralne prijeme pri vzgoji otrok in mladine, kot recimo določene krščanske verzije računalniških iger, na ogled in v nakup je postavljenih na tisoče knjig ...« zaključuje Sandi Koren.

Jutri in nedeljo se bo svetovnemu srečanju družin pridružil še papež Frančišek in s tem zaključil svoj obisk ZDA.

Foto: theguardian.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.