Pater Cvikl je bil med dijaki zelo priljubljen

Sobota, 14. marec 2015, 17:37
Image
cvikl

Tudi Maribor je dobil nadškofa iz redovniških vrst. V Ljubljani je nadškof frančiškan, v Mariboru pa jezuit.

Sveti sedež je danes ob 12. uri p. mag. Alojzija Cvikla, redovnika Družbe Jezusove, imenoval za novega mariborskega nadškofa metropolita. Vest je bila javno predstavljena v Mariboru na novinarski konferenci, kjer je sodeloval tudi novi nadškof p. Cvikl.

P. Alojzij Cvikl je bil rojen 19. junija 1955 v Celju, župnija Nova Cerkev. Po maturi je jeseni 1974 vstopil v jezuite, teologijo je študiral v Ljubljani in Rimu. S študijem je kasneje nadaljeval tudi v Bruslju, kjer je magistriral iz pedagogike in družbenih ved. Za duhovnika je bil posvečen 3. julija 1983, po zaključeni jezuitski formaciji je 15. avgusta 1993 naredil večne zaobljube.

Kaplansko službo je opravljal v jezuitski župniji Ljubljana-Dravlje, kjer je bil potem tudi župnik. Bil je prvi ravnatelj Jegličevega dijaškega doma v na novo odprtem šentviškem Zavodu sv. Stanislava in prvi profesor verouka na tamkajšnji škofijski gimnaziji, kjer je bil eno leto tudi pomočnik ravnatelja.

Preden je leta 2001 postal rektor rimskega papeškega kolegija Russicum, je bil 6 let predstojnik slovenske jezuitske province, vodil je tudi konferenco slovenskih redovnih ustanov. Dejavno je sodeloval pri pripravi sinode in obeh papeževih obiskih v Sloveniji, je tudi med zaslužnimi za vrnitev cerkve Sv. Jožefa na ljubljanskih Poljanah, ki je bila po drugi vojni jezuitom odvzeta in spremenjena v filmski studio.

Nadškofija Maribor je bila brez nadškofa vse od julija 2013. Nadškof p. Cvikl, ki je poznan kot zelo uspešen gospodarski upravitelj, se je začel s finančnim stanjem v Mariboru podrobneje seznanjati že novembra 2010, ko je bil imenovan za začasnega ekonoma mariborske nadškofije. "Čaka nas še veliko dela, veliko še kar težkih trenutkov," je prizemljeno dodal danes, več bo pojasnil čez 10 dni.

P. Cvikla sem spoznal kot dijak ljubljanske Škofijske klasične gimnazije. Med nami je bil zelo priljubljen. Tako v razredu pri pouku veoruka kot pri tistih domcih, ki so stanovali v dijaškem domu, ki ga je vodil. Za dijake si je vedno znal vzeti čas. Od njegovih ur verouka sem od vseh štirih let verouka odnesel največ, za kar sem mu še vedno hvaležen.

Kasneje sva se srečala le še nekajkrat, vendar se mi vtis o njem ni spremenil: štajersko topel nasmeh, globoka vera in široki intelektualni razgledi, spoštljiv in zainteresiran sogovornik. Naj Bog obilno blagoslavlja njegovo pastirsko službo in njega osebno!

Foto: Tatjana Splichal (Druzina.si)

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

93%

18.183€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.