Parkirni prostor za ženske: zaščita ali podcenjevanje žensk?

Eva Strajnar
Četrtek, 3. november 2016, 5:39
Image
parkirni za zenske

Vem, smo leta 2016 in govor o enakopravnosti je na tapeti ves čas. A ko je prijateljica pred nekaj meseci v Ikei v Celovcu zagledala parkirni prostor za ženske, se je ob tem razvila vroča debata.

Ki pa nikakor ni bila enotna, saj so nekatere zagovarjale, da je gesta simpatična, spet druge, da tam nikoli ne bi parkirale, ker je to zanje ponižujoče.

Vsi vemo, da smo si moški in ženske različni. Načeloma velja, da so moški bolj tehnični, ženske pa bolj čustvene. Različnost se kaže v vsakdanjih stvareh, v načinu delovanja in mišljenja. Ko je govor o tem, kako so se moški poženščili, moramo dodati, da tudi ženske pogosto ne znamo več živeti v skladu s svojo nežno naravo.

Kako lahko torej razumemo gesto, ki jo je pokazala Ikea? Kot znak družbi, da ženske ne znamo dobro parkirati in potrebujejo prilagojene parkirne prostore? Ali kot zaščito šibkejšega spola, znak pozornosti za večjo varnost in hitrejšo pot do trgovine?

Ko sem sama videla znak, sem najprej pomislila: »A me imajo za norca?« Toda potem sem se zamislila.

Doma imamo enoprostorca. Včasih mu ljubkovalno rečem kar ladja. Imam se za dobro voznico, a sem vseeno vedno vesela, ko s tako velikim avtom najdem parkirišče blizu vhoda in še dovolj veliko povrhu. Takrat sem mi zazdi, kot da sem zadela na lotu. :)

Seveda spravim avto v vsako luknjo, kar tudi dnevno zmorem, in neštetokrat se zahvalim za drsna vrata, da sploh lahko zlezem iz avta. Ampak to še ne pomeni, da nisem vesela, ko imam možnost parkirati na široko.

Ikein znak bi postavila še v kakšnem nakupovalnem središču. Zdi se mi lepa gesta, priznanje, da smo ženske nežnejši in šibkejši spol, s katerim je treba morda včasih tudi drugače ravnati. Imamo petke, težje nosimo, smo tudi bolj prestrašene ... Zato nam parkirni prostor zraven vhoda lahko veliko pomeni.

Razumem dame, ki so se ob Ikeinem znaku razjezile ali se celo počutile napadene. Morda je to priložnost, da se vprašamo, kako dojemamo svet okoli sebe, kako dojemamo moško in žensko naravo, razlike med njima. Spomnimo se, da različnost bogati in da je zdrav odnos vedno tisti, kjer se lahko moški in ženska dopolnjujeta. Sprejmimo ponujeno možnost kot dobronamerno.

Dragi moški, vi pa se potrudite razumeti žensko naravo in ji priti nasproti. Poseben parkirni prostor za ženske je sicer lepa gesta, še raje pa imamo vsakodnevna dejanja ljubezni – poljub, roža, masaža ... Kajti, še vedno si vsaka želi pravega moškega!

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor