Papež umil noge zapornikom, tudi materi z otrokom

Štefan Kržišnik
Petek, 3. april 2015, 7:27
Image
papez vel cet 2015 naslovna

Letošnja maša papeža Frančiška na veliki četrtek z obredom umivanja nog je bila resnično ganljiva. Papež jo je imel v največjem rimskem zaporu Rebbibia.

V njem je zaprtih več kot 2.000 ljudi iz različnih držav. Zapor ima tri oddelke za moške in enega za ženske. V ženskem oddelku so tudi matere z otroki – eni od njih je skupaj z otrokom med obredom tudi umil noge.

Pri maši v kapeli je bilo navzočih 150 zapornikov, paznikov in prostovoljcev, ki delajo z zaporniki, še 1.000 pa jih je spremljalo mašo prek velikega zaslona na zaporskem dvorišču.

papez vel cet 2015 masa

Maša je potekala v kapeli zapora, ki nosi ime "Oče naš"

Papež je pridigal kratko (samo 3 minute), preprosto in brez zapiskov. Dejal je, da maša in obred umivanja nog na veliki četrtek izražata Božjo ljubezen do vseh ljudi: »Bog nas brezmejno ljubi, vsakega od nas. Nikoli se ne utrudi ljubiti, ne glede na to, kaj počnemo. Vedno znova nas ljubi: tebe in tebe in tebe …« je še poudaril papež in pri tem s prstom pokazal na različne ljudi, zbrane pri maši.

papez vel cet 2015 zaporniki

Zaporniki med mašo

Pred umivanjem je tudi zase Frančišek dejal, da se mora pustiti umiti Gospodu in zapornike prosil: »Molite zame, da bo Bog lahko odstranil tudi mojo umazanijo, in naj me še bolj spreobrne, da bom suženj v služenju!«

Potem je odložil mašno oblačilo in umil noge šestim moškim, petim ženskam in otroku ene od njih. Čeprav je bilo vidno, da ima težave pri poklekovanju in vstajanju (pomagala sta mu dva duhovnika), je vsakemu od dvanajstih umil noge, jih obrisal in poljubil.

papez vel cet 2015 umivanje1

Papež je izbranim dvanajstim umil noge, obrisal in poljubil - kot znamenje za vse.

Vzdušje je ob tem doseglo vrhunec – ob obredu niso jokali samo nekateri tistih, ki jim je papež umil noge, ampak tudi mnogi navzoči.

 

Mašo je prenašala tudi televizija. Obred umivanja nog se začne na 1:02:00.

Po koncu maše in pred vrnitvijo v Vatikan je papež še posebej blagoslovil mater z otrokom ter pozdravil, objel ali poljubil številne zapornike.

Foto: PrtScr CTV

Zdaj je čas! Podprite nas.
Če nas v letošnji pomladni donacijski akciji še niste podprli, je zdaj čas, da to storite!
0€
19.500€

90%

17.547€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.