Papež Frančišek na skrivnem srečanju: Ostani močna!

Sreda, 30. september 2015, 13:02
Image
kim 0

Odvetnik, ki je zastopal ameriško uradnico Kim Davis, ki je bila šest dni v ječi, ker ni hotela poročiti istospolnega para, je v telefonskem intervjuju razkril, da se je papež Frančišek med nedavnim obiskom ZDA na skrivaj srečal z njo in njenim možem.

Papež Frančišek med apostolskim obiskom v ZDA ni neposredno spregovoril o vprašanju istospolnih porok, ki so po odločitvi tamkajšnjega zveznega ustavnega sodišča postale zakonite na ozemlju celotnih ZDA in močno delijo Američane.

Po tej sodbi so na udaru zlasti katoličani in drugi verni, ki ne sprejemajo te sodne intervencije v zakonodajni proces.

kim 1

Ugovor vesti je človekova pravica

Pač pa je papež o ugovoru vesti državnih uslužbencev ZDA, ki zavračajo izdajo potrdila o istospolnih porokah, novinarjem spregovoril na letalu, ko se je vračal v Evropo. »Ugovor vesti je človekova pravica. In državni uslužbenec je človeška oseba, torej ima to pravico. Gre za človekovo pravico,« je bil konkreten papež.

Po tej izjavi pa so se pojavila ugibanja, če papež pozna primer Kim Davis, ameriške uradnice, ki je zavrnila izdajo takega potrdila in je bila zaradi tega šest dni v ječi. Sedaj se je izkazalo, da ne le ve zanjo, ampak, da sta se med papeževim obiskom ZDA tudi osebno srečala. Na skrivaj.

Skrivno srečanje z besedami spodbude

Srečanje papeža Frančiška z zakoncema Davis je potekalo v četrtek, 24. septembra, na vatikanskem veleposlaništvu v Washingtonu. Priprave zanj so potekale izključno preko vatikanskega osebja, ameriški škofje za dogovor niso vedeli.

kim 3

Med 15-minutnim pogovorom se je papež v angleškem jeziku zahvalil Kim Davis za njeno držo in pogum. Naročil ji je tudi, naj ostane močna.

Drug drugega sta prosila za molitev, srečanje pa se je zaključilo z objemom in blagoslovitvijo dveh rožnih vencev, ki jih je papež podaril zakoncema. Joe in Kim Davis sta povedala, da jih bosta predala Kiminim staršem, ki sta katoličana, Kim sama namreč pripada protestantski veroizpovedi. 

Vir: nytimes.com, barbwire.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.