On, ona ali ___?

Četrtek, 9. april 2015, 16:33
Image
hen

Švedska se je odločila, da v svoj jezikovni slovar poleg zaimkov on (han) in ona (hon) uvrsti še spolno nevtralnega hen.

Švedska akademija se je odločila, da svoj slovar posodobi s 13 tisoč novimi besedami. Med njimi je tudi spolno nevtralen zaimek hen. Pri tem ne gre za srednji spol – slovenski ono – ampak za povsem nov zaimek. Uporabljal se bo za osebo, pri čemer bo njegova ali njena spolna identiteta ostala zakrita.  Eden od urednikov slovarja je zatrdil, da je beseda že v uporabi in kot taka brez dvoma že služi svojemu namenu.

Nekateri komentatorji so še bolj neposredni. Trdijo, da Švedom spolna enakost ne zadostuje več, sedaj zahtevajo tudi spolno nevtralnost. Motiv za to naj bi bil v tem, da oblasti pri obravnavi ljudi ne bi delali razlik med spoli.

Kot aktivisti nevtralnega spola priznavajo sami, si prizadevajo za popoln izbris tradicionalnih spolnih vlog in stereotipov. Vprašanje istospolnih porok je zgolj del dosti širšega pristopa, znotraj katerega razprave o uzakonitvi porok med razno- ali isto-spolnimi postanejo brezpredmetne, saj spol kot tak v družbenih odnosih ne igra več nobene vloge.

Vir: theGuardian

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

93%

18.183€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.