Nikoli več!

Ponedeljek, 24. avgust 2015, 15:45
Image
scnr 0

Potem ko smo včeraj koledarsko obeležili evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, tudi danes v ta namen potekajo spominski dogodki.

Včeraj so v Rovtah pripravili prvega v nizu dogodkov v spomin na 23. avgust 1939, ko sta zunanja ministra nacistične Nemčije in komunistične Sovjetske zveze podpisala pakt o medsebojnem nenapadanju, ki je pomenil uvod v morijo druge svetovne vojne.  Spominska slovesnot je bila posvečena tudi 50-letnici smrti duhovnika Janeza Hladnika, ki je med drugim zaslužen, da so se slovenski begunci pred komunizmom lahko po koncu vojne umaknili v Argentino.

Danes popoldne pa nas Študijski center za narodno spravo in Vojaški vikariat Slovenske vojske vabita v Ljubljano k udeležbi pri programu, katerega namen je ozaveščanje domače javnosti o tragiki slovenske in evropske polpretekle zgodovine z jasnimi sporočilom, da se kaj podobnega ne bi več nikoli ponovilo.

Ob 16.30 bo najprej študijski center v prostorih nekdanjih zaporniških celic UDBE na Beethovnovi ulici slovesno odprl fotografsko razstavo Umik čez Ljubelj.  Slednja je od izida knjige z istim naslovom letos spomladi gostovala že po več slovenskih krajih. Predstavlja izbor iz fotografskega gradiva Marjana Kocmurja, ko je ta s fotoaparatom beležil eksodus 17 tisočih slovenskih beguncev, ki so se maja 1945 v strahu za življenje pred komunističnim nasiljem umaknili na avstrijsko Koroško.

Uro kasneje, ob 17.30, se bo slovesnost dneva spomina nadaljevala na Prešernovi pred veleposlaništvom ZDA, kjer se nahaja spominska plošča za žrtve vseh totalitarnih režimov, ob 18.30 pa bo v ljubljanski stolnici svetega Nikolaja v organizaciji vojaškega vikariata potekala maša za vse žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

23. avgust kot evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov obeležujemo v Sloveniji od leta 2012 in je bil izbran na osnovi resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, ki je bila v Evropskem parlamentu sprejeta že leta 2009. Podobne enotne obsodbe vse treh totalitarnih režimov – komunizma, fašizma in nacizma – kot so jo sprejeli njihovi evropski kolegi, slovenski poslanci doslej še niso zmogli.

Vir: scnr.si

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.