Nestrpnost samooklicanih zagovornikov strpnosti

Četrtek, 26. marec 2015, 11:40
Image
40dni 01

Ko gre za spoštovanje svobode izražanja, bi nekdanja informacijska pooblaščenka Nataše Pirc Musar drugače misleče omejila na šepetanje za domačimi zidovi.

Kako zelo izključevalen, manipulativen in pogosto celo protiustaven je pogled političnih odločevalcev in raznih strokovnjakov pri nas, ko gre za svobodo posameznika in spoštovanje različnosti, postaja vse bolj očitno. Zaskrbljujoče. Če premoremo vsaj nekaj kritične distance do spopadov med ideološkimi bloki, nas osupne, kako malo razuma in kako veliko nepredelane iracionalne prtljage tovorijo s seboj ljudje, ki na najvišjih ravneh te države urejajo naše temeljne družbene odnose.

»Naj molijo doma! Naj molijo doma! Zakaj morajo to delati pred porodnišnico ... Zakaj svojega mnenja ne izražajo kje drugje? Zakaj ravno tam?« so bile besede nekdanje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, ko je komentirala dejavnosti civilne pobude 40 dni za življenje. Kako naj demokrat ne bo šokiran nad izjavami medijsko zelo prepoznavne osebe, ki je še do pred kratkim kot javna funkcionarka dolga leta varovala nadvse občutljivo mejo med javnostjo in zasebnostjo informacij in podatkov?

 

Na okrogli mizi Sem tudi jaz Charlie? – nesprejemljive izjave pravnice Pirc-Musarjeve lahko poslušate od 1:06:00  – se je znova pokazalo, da pri nas ravno tisti ljudje, ki so na položajih, na katerih bi morali varovati temeljne ustavne institute demokratične ureditve, le-te spodkopavajo. Ljudje, ki drugim dobesedno pridigajo o sovražnem govoru, ga sami producirajo in širijo, iz njihove mimike in gest pa nedvomno izhaja pokroviteljski in celo zaničevalen odnos do ljudi, ki se z njimi ne strinjajo. Pravnik dr. Jernej Letnar Černič, ki je prav tako sodeloval na okrogli mizi, je izpad Pirc Musarjeve komentiral z besedami, da imamo pri nas uveljaveljen monopol nad pravilno razlago ustavnih pravic.

40dni 05

40dni 02

40dni 03

Na slikah: članice in člani gibanja 40 dni za življenje

Na neresnične in grobo napadalne izjave Pirc Musarjeve so se s posebno izjavo odzvali tudi v pobudi 40 dni za življenje. Poudarjajo svojo spoštljivo držo, pri čemer je v ospredju molitev za prenehanje splava.

Po objavi te izjave je Pirc Musarjeva na Facebook-u napovedala, da se bo srečala s predstavniki pobude in se za izrečeno, v primeru, da se izkaže, da so dejstva drugačna, tudi opravičila.

Pohvalno, pa čeprav je že vnaprej jasno, da bo morebitno opravičilo doseglo precej manjši krog naslovnikov kot izrečene žalitve. Da bi le opravičilo ne bilo zgolj tehnična formalnost, ampak najprej sprememba mišljenja in osebna odprava predsodkov do drugačnih. To se zlahka dokaže tudi z dejanji. Morda z udeležbo Nataše Pirc Musar na katerem od shodov?

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

93%

18.183€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.