"Naši vladi bi radi povedali, da Italija umira"

Štefan Kržišnik
Ponedeljek, 9. maj 2016, 16:00
Image
marcia per la vita naslovna

Na 6. Pohodu za življenje (Marcia per la vita), ki je potekal v nedeljo, 8. maja, v Rimu, so udeleženci italijanski vladi postavili dve zahtevi: prekinite financiranje abortusa in ne legalizirajte evtanazije.

"Naši vladi bi radi povedali, da Italija umira, saj je trenutna stopnja rodnosti 1,3, kar je daleč pod ravnjo za obnovo prebivalstva," je za pro-life spletno stran LifeSiteNews povedala predsednica Marcia per la Vita Virginia Coda Nunziante.

"Zato je povsem neverjetno, da vlada namesto da bi pomagala družinam imeti več otrok, letno nameni okoli 200 milijonov EUR davkoplačevalskega denarja za splave," je še dodala Nunziantejeva.

Začetek ob "Ustih resnice" - simbolično sporočilo o resnici splava

Za začetek pohoda so pohodniki izbrali trg Bocca della Verita (Usta resnice), kjer je ena znanih rimskih antičnih znamenitosti: iz marmorne plošče izklesana glava z odprtimi usti.

Nekdaj so ta usta veljala za "detektor laži": če človek položi roko vanje in se obenem zlaže, naj bi ga ugriznila.

Naj so nameravali ali ne, so organizatorji s to izbiro pomenljivo pohod umestili v kontekst zaprtosti sodobne družbe za resnico tako splava kot evtanazije.

Proti Trgu svetega Petra, na katerega pa se je prebila le peščica

Po uvodnih nagovorih in pričevanjih so se pohodniki podali na trikilometrski pohod do Trga svetega Petra, kjer so želeli prisuhniti papeževemu opoldanskemu nagovoru.


marcia per la vita polna ulica

A le malo pohodnikov se je prebilo na trg, saj naj bilo po poročanju LifeSiteNews premalo varnostnikov, ki bi lahko pregledali nahrbtnike tako velike množice.

Prav tako varnostniki na Trg svetega Petra niso pustili vnosa transparentov, na katerih so bile nazorne podobe splava.

Papež je sicer pohodnike med pozdravi, ki jih ima tradicinalno po opoldanskem nagovoru, tudi na kratko pozdravil.

Cerkev med držanjem ob strani in očitnejšo javno podporo pro-life gibanju

Ti mali detajli na zanimiv način ponazarjajo razmerje med "uradno" Cerkvijo in rastočim pro-life gibanjem v Italiji.

Povsem jasno je, da Cerkev v temelju podpira prizadevanja civilnega pro-life gibanja, saj je njeno stališče glede splava in evtanazije znano.

Se je pa doslej ob uličnih prostestih doslej večinona držala ob strani in prepuščala iniciativo civilnim združenjem, med katerimi je seveda večina katoliških.

Podobno držo je Cerkev zavzela pri nedavnih demonstracijah v nasprotovanju zakonu o istospolni zvezi.


marcia per la vita nune

Če to držo razumemo v smislu dajanja prostora laiški pobudi in omogočanja, da bi se z družbeno akcijo proti splavu (ali za zaščito družine) lahko identificirali tudi tisti, ki niso katoličani, je do neke mere razumljiva.

Vendar je po drugi strani ta zadržanost lahko tudi skušnjava pastoralne občutljivosti ali celo politične korektnosti.

Želja pro-life gibanja, za katerega je značilna čedalje večja vključenost mladih, da bi Cerkev prizadevanja jasneje podrla in na nek način pogumno preroško stopila na "trge sodobnega sveta", je namreč zelo očitna. Zato so letos tudi izpostavili, da se je pohoda prvič udeleležil kateri od italijanskih škofov (Luigi Negri).


marcio per la vita mladi

Večje povezovanje bi prineslo tudi večje sadove

Gotovo bi večje sodelovanje in povezovanje pripomoglo, da bi pro-life gibanje dobilo ne samo večjo težo, ampak tudi izčistilo svoj način komunikacije in delovanja.

Da bi večja podpora "uradne" Cerkve zaprla vrata do širitve gibanja pro-life v sekularni sferi, pa je najbrž precej neutemeljen strah. 

Čas papeža Frančiška namreč lepo kaže, da sekularni svet do sporočila, ki je resnično postavljeno v duhu evangelija, ni zaprt, kar najlepše kažeta recimo primer nedavnega zelo jasnega cerkvenega angažmaja na področju migracij ali skrbi za okolje.

Foto: TW @marciaperlavita

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.