Na morje na počitnice? Ne, za golo preživetje!

Četrtek, 20. avgust 2015, 9:54
Image
kos 0

Morda še niste videli te fotografije. Zdaj ste jo. In kadar obsojate ljudi, ki želijo v begu pred vojnimi spopadi in revščino na vsak način priti v Evropo, se spomnite nanjo.

Fotograf časopisa The New York Times Daniel Etter je na svojem Twitter profilu v začetku tega tedna objavil sliko, ki prikazuje sirskega begunca, ki mu je iz Deirja Ezzorja uspelo pribežati na grški otok Kos v Egejskem morju. Ves objokan drži v rokah svojo hčerko in sina.

kos 1

Na štirikilometrsko pot čez morje od turške obale do grškega otoka se je podal v napihljivem čolnu, skupaj jih je bilo v njem 15. Po več kot 2 urah nevarne vožnje je čoln že skoraj povsem izpustil zrak, begunci pa so bili vsi mokri od valov. Vendar presrečni, da jim je uspelo doseči grško, t. j. evropsko, obalo. Njihove solze, je povedal fotograf Etter, so v sebi združile veselje zaradi srečnega konca poti, ljubezen do družine in žalost nad prestanim.

Slika je doživela ogromen odziv na družbenih omrežjih. Ljudje so jo začeli deliti, da bi spremenili naše pokroviteljske poglede na begunce, ki tudi zaradi izjav politikov vedno bolj rahljajo živce sicer teoretično tolerantnih Evropejcev. Ta slika namreč ni edina takšna, poročila o valih beguncev si sledijo praktično vsak dan. Posledice vojn in revščine na Vzhodu so nas dohitele.

Samo v Grčijo je po uradnih podatkih Združenih narodov letos prišlo že več kot 160 tisoč beguncev. V glavnem prihajajo iz Sirije, Afganistana, Pakistana in Iraka.

Za številkami si težko predstavljamo stiske posameznikov in družin, ki jih doživljajo na svoji begunski odisejadi. Za branje njihovih zgodb nimamo časa ali interesa, za osebno angažirano pomoč se odločimo še težje. Fotografije, tudi spodnje, nas morda prepričajo v nasprotno.

kos 4

kos 5

kos 9

kos 7

kos 2

kos 6

Vir: nytimes.com, twitter.com, independent.co.uk

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.