Morda zadnji dan za oddajo podpisa za referendum

Uredništvo iskreni.net
Sreda, 25. marec 2015, 7:09
Image
za otroke

Z jutrišnjim dnem lahko poslanci DZ zaustavijo zbiranje podpisov za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi. Danes in jutri sta morda zadnja dneva za oddajo podpisa, upravne enote pa danes delajo tudi v popoldanskem času.

Državni zbor bo na jutrišnji izredni seji odločal o tem, ali je razpis refrenduma o noveli zakona o zakonski zvezi dopusten. Skupina 23 poslancev ZL-ja, DeSUS-a, SD-ja in ZaAB-ja je namreč vložila predlog sklepa o nedopustnosti razpisa tega referenduma. Če tudi SMC na jutrišnjem glasovanju podpre omenjeni predlog, se bo zbiranje podpisov zaustavilo.

Kdor bi želel oddati svoj podpis za razpis referenduma, ima morda za to možnost le še danes in jutri. Današnja sreda je tudi edini dan, ko so vse upravne enote in krajevni uradi odprti cel dan, tako da je podpis možen tudi v popoldanskem času (običajno do 17. ure, delovni čas lahko preverite tukaj). Podpis lahko oddate na kateri koli upravni enoti.

Kako oddati podpis na upravni enoti?

S seboj nujno potrebujete le osebno izkaznico (ali vozniško dovoljenje ali potni list) in naslednji obrazec. V obrazec vnesete podatke, kot so navedeni v vašem osebnem dokumente, podpišete pa ga šele na upravni enoti ali krajevnem uradu pred upravnim delavcem. Podpisan in potrjen obrazec nato čim prej pošljite na naslov: Zavod KUL.si. Tržaška 85, 1000 Ljubljana.

Ob nekaterih upravnih enotah vam pomagajo tudi prostovoljci koalicije Za otroke gre, ki vam izročijo prazen obrazec in nato podpisanega tudi prevzamejo. Zaradi možnih zlorab podpisanega obrazca ne dajajte drugim ljudem, ki bi vas zanj prosili v bližini upravne enote ali krajevnega urada. 

Podpis lahko oddate tudi preko spleta

Vsi, ki imate certifikate za poslovanje z bankami preko interneta (SIGEN-CA, Posta®ca, HALCOM-CA, AC NLB), pa lahko zahtevo podpišete tudi preko interneta na naslednji povezavi

V obrazec je potrebno v rubriko ZR/ vpisati šifro "653", v rubriko ZAKONODAJNI REFERENDUM pa oznako referenduma "ZA OTROKE GRE!"

Ko boste po internetu podpisali zahtevo za razpis referenduma, vam bo upravna enota poslala potrjen obrazec, ki ga nato čim prej pošljete na naslov: Zavod KUL.si, Tržaška 85, 1000 Ljubljana.

Gre za kršenje ustavnega zakona?

Jutrišnja morebitna prekinitev zbiranja podpisov je po besedah vodje poslanske skupine SDS-a, Jožeta Tanka nedopustna, saj naj bi pri tem šlo za kršenje ustavnega zakona. Prepričan je, da bi DZ lahko o takšnem predlogu sklepa odločal šele po tistem, ko bi že bili izpolnjeni pogoji za razpis referenduma, in ne že v času zbiranja potrebnih 40.000 podpisov pod referendumsko zahtevo.

S sprejetjem ustavnih sprememb na področju referendumske ureditve je po Tankovih besedah prenehal veljati 21. člen zakona o referendumu in ljudski iniciativi, zato veljajo neposredno določbe ustavnega zakona. Predsednik DZ-ja Milan Brglez naj bi tako z uvrstitvijo predloga sklepa o nedopustnosti referenduma na četrtkovo sejo tako izvajal "nasilje nad ustavo", kot se je izrazil Tanko.

Danes je obletnica družinskega referenduma 2012

V Koaliciji »Za otroke gre!« so tudi trdno prepričani, da za prepoved referenduma ni ustavne in zakonske podlage in napovedujejo, da bodo z zbiranjem podpisov za razpis referenduma nadaljevali vse do zadnje ure in minute, ko bo to mogoče. Državljanke in državljane vabijo, da se še posebej materinski dan, ki je obenem tudi obletnica Družinskega referenduma 2012, in jutri množično odpravijo na upravne enote in krajevne urade ter oddajo svoj podpis podpore temeljnim pravicam otrok, staršev in starih staršev.

Vir: 24kul.si, rtvslo.si

Foto: 24kul.si

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

92%

18.002€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.