Množica staršev z otroki proti obveznemu cepljenju

Štefan Kržišnik
Ponedeljek, 11. maj 2015, 10:05
Image
shod cepljenje naslovna

V najbolj vročih urah včerajšnje nedelje je bil na Prešernovem trgu v Ljubljani shod, na katerem so udeleženci podprli prizadevanja in zahteve, naj cepljenje otrok v Sloveniji postane prostovoljno.

Na shodu se je zvrstilo kar precejšnje število udeležencev, več kot 500, čeprav so nekateri mediji zavajajoče poročali o precej manjšem številu (denimo najbolj bran slovenski portal 24ur.com je navedel, da se je shoda udeležilo "več deset ljudi").

Na shod so večinoma prišli starši z majhnimi otroki, ki jih problematika obveznega cepljenja tudi najbolj zadeva. Organizatorji so poskrbeli za kulturni program pa tudi za dejavnosti za otroke, tako da je bila štiriurna prireditev zanimiva tudi zanje.

shod cepljenje 5

Posebnost včerajšnjega shoda je bila, da je istočasno potekel v več državah nekdanje Jugoslavije oziroma Balkana.

Ob 12h so se poleg Ljubljane tako začeli shodi še na Hrvaškem (Zagreb, Dubrovnik), v Srbiji (Beograd, Niš, Jagodina, Novi Sad), v Makedoniji (Skopje) in Bolgariji (Plovdiv).

shod cepljenje 2

V Društvu SVOOD so poudarili, da ne nasprotujejo cepljenju oziroma možnosti, da država omogoča cepljenje, starši pa imajo dostop do njega.

Opozarjajo pa, da cepljenje ni neproblematično in za zdravje otroka netvegano dejanje, zato bi moralo biti odločanje o cepljenju otrok svobodno in ne obvezno ali celo prisilno. 

shod cepljenje 3

Organizatorji so še poudarili, da shod ni bil namenjen samo nasprotovanju obvezemu cepljenju, ampak tudi drugim medicinskim posegom v telo oziroma zdravljenju otrok brez ustrezne informiranosti in pristanka staršev.

Na Društvo SVOOD, ki se za pravico do svobodne izbire cepljenja bori že desetletje in pol (neformalna prizadevanja s strani starše pa so bila tudi že prej), so se namreč v zadnjem času začeli v večjem številu obračati starši, ki so doživeli negativno izkušnjo pri odločanju o medicinskih posegih za njihove otroke tudi na drugih področjih. 

shod cepljenje 4

Gibanje staršev proti obveznemu cepljenju se v zadnjih letih v Sloveniji krepi. Pospešek mu je dal predvsem splet z možnostjo dostopa do informacij ter izmenjave izkušenj in organiziranja na socialnih omrežjih. Skupina Za svobodo odločanja na Facebooku tako denimo združuje že več kot 7.000 članov, od katerih jih je močno jedro precej aktivnih.

Ker je nasprotovanje čedalje večje, s tem pa tudi pritisk staršev na zdravnike, v nekaterih zdravstvenih in tudi političnih krogih že prevladuje spoznanje, da bi cepljenje moralo biti izbirno, saj sedanje praksa pritiska in kaznovanja rojeva kontraučinek.

shod cepljenje 1

Pa bo do spremembe zakonodaje v Sloveniji res prišlo? Primož Verbič, predsednik Društva SVOOD, upa, da bodo politiki v Sloveniji držali obljubo, ki so jo dali že večkrat. Žal pa se tako rekoč vsako leto obljube ponavljajo, sprememba zakona pa se prestavlja v prihodnost.

Verbič opozarja, da so v zvezi s spremembo zakona navzoči tudi interesi nekaterih lobističnih in drugih skupin, ki onemogočajo spremembe. Vendar starši, ki nasprotujejo obveznemu cepljenju, ne bodo popustili, ampak si bodo še naprej prizadevali za spremembo zakonodaje. Pri teh prizadevanjih je po Verbičevih besedah potrebna tudi javna oziroma zunanja manifestacija, kot je bil včerajšnji shod.

shod cepljenje 6

shod cepljenje 7

shod cepljenje 8

shod cepljenje 9

shod cepljenje 10

shod cepljenje 11

Foto: Štefan Kržišnik

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.