Ženski pogled na očetovstvo

Klavdija Kralj
Četrtek, 13. junij 2013, 5:40
Image
Father and daughter 2

V medijih beremo, da so moški poženščeni, kar posledično vodi tudi v neizrazno in odsotno očetovstvo. Bogu sem hvaležna, da imam moža, ki ga dojemam kot moškega.

Trdo delam tudi na tem, da se ne vmešavam v njegov odnos s hčerkama, tudi če se v danem trenutku ne strinjam z njegovim odzivom. Vedno mi seveda ne uspe, a zavedam se, da morajo očetje preživeti čas z otroki po očetovsko in ne po maminih navodilih.

Teorija v praksi

Očetje morajo preživeti čas z otroki po očetovsko in ne po maminih navodilih.

Da opišem današnjo situacijo. Z možem in dvema hčerkama smo šli po popoldanski malici na daljši sprehodu po gozdu. Ko smo se vrnili z njega, je bil na svojem dvorišču ravno sosed s svojo psičko. Meni zadostuje, da se iskreno pozdravimo in izmenjamo stavek do dva in gremo vsak svojo pot. Mož se je seveda ustavil in začel moški pogovor. Z (resničnim) izgovorom, da je mlajša hčerka mokra, sem se hitro poslovila, mož in hčerka pa so nadaljevali pogovor. Še preden sem stopila v hišo, sem slišala, da si starejša hči želi igre s psičko in mož ji je brez pomisleka ustregel. Sosed je bil tudi za in že sta si jo podala preko ograje. Hči je z iskricami v očeh psički metala igrače in njen oče jo je pri tem spodbujal, kolikor je sama klicala po odnosu in potrditvi.

Jaz kot mati ji seveda v takšni situaciji ne bi zmogla ustreči, ker imam vedno 1001 razlog, zakaj sedaj ni primerno, da bi šla kar čez ograjo k sosedu. Oče jo torej z vso spontanostjo in naravnostjo pošlje v svet in nove situacije.

Jaz kot mati ji v takšni situaciji ne bi zmogla ustreči, ker imam vedno 1001 razlog, zakaj sedaj ni primerno, da bi šla kar čez ograjo k sosedu.

Kmalu zatem je mož prišel v hišo in povedal, da je hči odšla z družinskimi prijatelji na igrišče in da ni imel nič proti temu. Da ima namen sedaj iti tudi sam za njo in kdaj naj se vrneta na večerjo. Sama bi tudi v tem primeru ravnala drugače. Želela bi, da se hči najprej napije in poje kakšno sadje ter gremo potem skupaj na igrišče.

Ravno sem dobro začela pripravljati večerjo, ko je skozi vrata stopila hči sama: »Mama, daj mi prosim žitno tablico.« Z začudenjem sem jo gledala in ona mi je s ponosom povedala, da je pritekla sama (igrišče je dobrih 100 m stran in med hojo mora kakšnih 30 metrov po ulici, ki je označena kot slepa in imajo trije sosedje dovoz do svojih hiš, prečkati mora tudi most, pod katerim teče manjši potoček). Oče ji torej tudi zaupa, še več - poskrbel je, da pozna in upošteva prometna pravila ter bo šla samo iz igrišča do doma in nazaj.

Medtem ko sem ji dala prigrizek, sem jo povprašala, če bo še pila. Pojasnila mi je, da je že prijateljevo mamico prosila za vodo in ni več žejna. Krasno torej, ima že veščine, da poskrbi zase in to gotovo po zaslugi očeta. Jaz namreč vedno nosim s seboj čudežno torbico, v kateri so vedno kakšni oreščki in steklenica vode.

Skoraj bi že postala jezna na moža, a sem se zavedla, da ji v bistvu daje možnost, da spozna, da zmore več, kot si mislim jaz in kot si misli ona sama.

Ob dogovorjeni uri sem zaslišala moža in hči pred hišo in jima hitela povedati, da večerja že čaka in da sem vesela, da sta prišla. Toda hči mi je pojasnila, da bosta sedaj še vadila vožnjo s kolesom brez pomožnih kolesc. V očeh sem ji videla, da je bila že utrujena, a želja, da sta z očetom skupaj, je bila močnejša. Skoraj bi že postala jezna na moža, a sem se zavedla, da ji v bistvu daje možnost, da spozna, da zmore več, kot si mislim jaz in kot si misli ona sama. Da o tem, da ji ponuja njeni starosti primerne fizične izzive, sploh ne govorim.

Na koncu sta z desetminutno zamudo vsa zadovoljna in lačna prišla za lepo pripravljeno družinsko mizo. Ker sem imela podarjenih 10 minut in sem zmogla iti preko svojih načrtov, sem si lahko dala duška s krašenjem mize, ki sta ga tudi pohvalila. Navdušenje nad njunim prihodom je pokazala tudi mlajša hči, ki ima v svojem prvem besednjaku tudi besedo »ata«.

Pomen prisotnosti očeta

Po navedbi večine študij, ki raziskujejo področje očetovstva, je prisotnost očeta zelo pomembna. Med drugim tudi navajajo, da okoli 80 odstotkov odraslih izraža, da so v otroštvu pogrešali očeta. Zato tudi s toliko lažjim srcem med tednom odidem na popoldansko delo, ker vem, da jo to idealna priložnost, da so skupaj. Kljub začetnemu nesamozaupanju moža mi sedaj praviloma vedno izrazi hvaležnost, da je lahko v polnosti oče, ko je sam z dekletoma.

Klavdija Kralj bo povezovala letošnjo okroglo mizo na Festivalu družin, na kateri bodo zanimivi gostje spregovorili o očetovstvu. Vabljeni, da jo obiščete to nedeljo, 16. junija, ob 13. uri na Rogli, ko bomo tudi obeleževali mednarodni dan očetov.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid