Spati pri ženi ni fajn, je pa pravilno?!

Polonca Sokol
Petek, 2. marec 2012, 5:49
Image
par v_postelji

V zadnjem času se v medijih zelo pogosto pojavlja gospa Vesna Vuk Godina, socialna in kulturna antropologinja.

Pojavlja se predvsem v kontekstu družinskega zakonika. Tragično je, da jo zaradi dejstva, da družinskega zakonika ne zagovarja, mediji, ki DZak niso naklonjeni, nekritično povzemajo kot predstavnico strokovne javnosti. (Še bolj me moti to, da ni proti DZak zaradi zares zgrešenih vsebin, temveč zaradi tega, ker DZak prepoveduje fizično kaznovanje otrok! Kako lahko kdorkoli trdi, da se mu gre za otroke, če podpira fizično nasilje?!)

Vesnin jezni obraz in aroganten učiteljski nastop v meni vzbuja odpor, tesnobo, prestrašenost. Ne morem si je predstavljati v vlogi ljubeče mame, ki bi ji otrok lahko zaupal, potožil svojo stisko in se lahko umiril v njenem naročju ... Nerada sodim ljudi, pišem le o tem, kakšni občutki se zbudijo v meni, kadar gledam njeno predavanje.

Pa, če pustim ob strani vtis, ki je resnično subjektivna stvar, ne morem mimo dejstva, da zagovarja fizično kaznovanje otrok. Seveda striktno omejeno, v treh primerih: če otrok ogroža sebe, če ogroža druge in, če druga kazen ne zaleže. (To se mi zdi prav tragično in smešno obenem - vsak starš, ki konflikt preprosto reši z udarcem otroka, bi utemeljeval, da »druga kazen ne zaleže«.) In seveda s tremi udarci po zadnji plati. To idejo je gospa antropologinja najbrž našla pri Avstralcih, kjer je zakonsko dovoljeno otroka kaznovati z enim do tremi udarci po riti z dlanjo.

Tudi vam gre na smeh in jok hkrati?! 1-3 udarci z dlanjo! Manjka še navodilo, da mora biti dlan ravno prav zravnana in da je treba zraven glasno šteti, da bo sosed zagotovo vedel, da so bili »samo« trije udarci in vas ne bo prijavil.

To me spominja na staro zavezo. Judje so imeli čez tristo zapovedi. Pa tudi danes imamo neskončno zakonov. Toda več zapovedi/zakonov je, lažje se poišče luknje in se jih krši. Jezus nam je dal samo eno zapoved. In, če bi sledili samo tisti, imamo odgovore na vsa vprašanja. Tudi na vprašanje: kako, s čim, kolikokrat in kdo naj tepe otroka.

Najbolj pa me je ganila izjava Vesne Godina: »Spati pri ženi ni fajn, je pa pravilno!«. S to izjavo je utemeljevala dejstvo, da je potrebno otroke naučiti, da delajo stvari, ki so »prav« in ne tiste, ki so »fajn«. Pa četudi s kaznovanjem ali prisilo. »Otroka je treba prisiliti, da se drži pravil. Pri tem je najpomembnejša oseba moški, čigar funkcija je, da otroka kaznuje.«

Ta izjava me je globoko ganila. In šele, ko sem razmislila, kaj sporoča s to izjavo, sem razumela, kje je zašla ...

Meni je spati ob možu zelo »fajn« (prepričana sem, da velja tudi obratno), pravzaprav nekaj najlepšega v življenju. Zato se mi je ta izjava zdela absurdna.

vesna godina o vzgoji in zakoniku

Kaj ji manjka? Zakaj absurdna? Noben mož ne bo spal vse življenje pri ženi (in obratno) samo zato, ker je tako prav. In noben otrok ne bo počel stvari v življenju samo zato, ker so »prav«. Šele ko »prav« osmislimo, ta »prav« postane tudi »fajn«. In ko »prav« postane »fajn«, takrat stvari tečejo, v srcu pa smo mirni.

Stvari počnemo, ker v srcu čutimo, da so prav, ne ker smo v to prisiljeni! Pa ne govorim, da je to vedno lahko!

Nekje v komentarjih na mnenje Vesne Vuk Godina sem prebrala: Novi zakonik bi rad uzakonil, da bi bilo vse, kar je »fajn«, pred zakonom tudi »prav«. In da se tega ne sme dovoliti. Se popolnoma strinjam s to izjavo, hkrati pa poudarjam, da smo tako starši kot mediji in javnost poklicani k temu, da osmislimo »prav«, in ne, da uzakonjamo »fajn«. Ker bo tako v družbi bolj prijetno in bo vse bolj »prav«.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor