Manjka nam spolna vzgoja o tem, kako spočeti

Polonca Sokol
Ponedeljek, 12. december 2011, 6:41
Image

Konec osnovne šole smo se zardevajočih lic in brcajoč sošolce pod mizo učili spolno vzgojo. Bolj o tehnikalijah kot o odnosih seveda.

Poleg osnovne lekcije o penisu, nožnici, spermi in jajčecu smo bili deležni obširne razlage o tem, kako poskrbeti, da NE BI PRIŠLO DO NOSEČNOSTI.

Občutek smo imeli, da je zanositev tako preprosta, kot sošolki skriti jakno med jakne petošolk.

Toda osnovna šola je minila. Tudi srednja, za večino tudi fakulteta. Prišel je čas, ko si ustvarjamo družine. Enim uspe zanositi hitro, drugim nikakor. In pri tem se spomnimo, da nismo nikoli v našem šolanju dobili lekcije spolne vzgoje o tem, kako ustvariti najboljše pogoje, da BI USPELI ZANOSITI. In morda spoznamo, da je za zanositev potrebno več kot veseli večer v zakonski postelji.

Ja, morda so se vam kotički ustnic razlezli v nasmešek. Seveda, če z zanositvijo niste imeli težav. Če pa se pojavijo težave, je dobrodošla prav vsaka informacija, ki poveča možnosti za zanositev.

Poznate tisto šalo, ko 3 letnik v vrtcu reče svojemu prijateljčku: »Poglej Mihec, hihihi, kondom pod ladiatoljem!« Mihec pa odgovori: »Hihihi, kaj pa je to ladiatol?!«

Prepričana sem, da dobro poznate kontracepcijske tabletke, mireno, hormonske obliže, kondome, diafragmo...

Premalo se zavedamo, kaj vse vpliva na možnost zanositve. Toda, ali ste vedeli, da na možnosti za uspešno oploditev vpliva tudi količina spanja, položaj pri spolnem odnosu, uporaba lubrikanta (velika večina lubrikantov poškoduje semenčice!)?! Da gravitacija lahko pomaga ali pa otežuje pot semenčicam (in ležanje z dvignjenimi boki ni mit, o katerem so pripovedovale babice)? Veste, kako lahko izboljšate kakovost sperme, dosežete ovulacije, izboljšate cervikalno sluz, ki je ključna pri oploditvi? Kako močan vpliv na zanositev ima psiha in duhovnost (pa ne gre vedno za obremenjevanje z zanositvijo, lahko so čisto drugi razlogi)? Ne? Seveda, kajti o tem se v današnji družbi, ki ji vlada kultura smrti, ne govori.

V Sloveniji je najpogostejša rešitev reševanja težav z neplodnostjo umetna oploditev. Čeprav je to mnogim moralno sporno, pa velja splošno prepričanje, da je to najboljše. Z grozo ugotavljam, da gredo številne žene na umetno oploditev, preden sploh dobro poznajo svoje telo, preden sploh poiščejo druge možnosti, preden se sploh poskušajo povezati s svojo ženskostjo v sebi.

Poznam mamico, ki je leta jemala hormonsko kontracepcijo, in ko po manj kot letu dni od trenutka, ko sta se odločila za zanositev, še nista zanosila, sta to doživljala kot hudo travmo. Brez da bi poznala svoj lasten ciklus, brez da bi imela odnose na plodne dni, brez da bi se bila kakorkoli pripravljena ukvarjati s seboj in s svojim telesom, mi je jokala in se jezila na ginekologinjo, ki ji ni že v prvem trenutku predpisala vsaj kakih tablet. In seveda ta mamica še zdaleč ni edina!

Narejeni smo tako zelo instant! Za vse bi radi tabletko, a sami smo pripravljeni vložiti le malo truda!

Če se bojujeta z neplodnostjo ali pa sta šele na začetku poti, ko si želita medse povabiti novo življenje, vaju vabim, da pogosto zaideta na ta portal, saj bom o temi neplodnosti, oz. predvsem o tem, kako povečati možnost za spočetje, večkrat pisala.

Če želita spoznati delovanje vajinega telesa, se lahko udeležita programa NND pri iskreni.net.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor