Kombi kot družinski avto

Klavdija Kralj
Četrtek, 19. september 2013, 5:00
Image
kombi

Zakaj se mlada 6-članska družina odloči za nakup kombija? Gotovo ne zaradi luksuza …

Vsi, ki imamo družine, vemo, da je vožnja z otroki velikokrat zelo naporna. Sploh vožnja z majhnimi otroki je posebno poglavje. Trenutno imam dve hčerki in si lahko predstavljam, kako pestro je, ko imaš še več otrok. Utrudiš se lahko že samo s tem, ko otroke daješ v vozilo in pripenjaš vse varnostne pasove. Otroški sedeži so praviloma tudi tako veliki, da v kolikor avto nima vsakega sedeža posebej, lahko zadaj voziš samo dva otroka, v sredini še otrok neudobno sedi.

Pomembno je, da si stvari, na katere lahko vplivamo, naredimo čim bolj preproste. Iz tega razloga je razumljivo, da se starši z več majhnimi otroki odločijo tudi za kombi. Praviloma si naredijo razporeditev sedežev dva sedeža spredaj, dva na sredini in tri zadaj, tako da ni potrebno dvigovati sedežev in plezati na zadnjo klop, kot je to pri enoprostorcih.

Mlada družina razmeroma dolgo obdobje potrebuje veliko prostora v avtu. Seveda lahko kdo reče, da naj uporabijo strešni kovček. Toda zame je nepredstavljivo, da bi morala za čisto vsakdanje izlete znova in znova dajati noter in ven vse, kar potrebujem, recimo voziček. Še posebej, ker nisem ravno velika in so enoprostorci še malenkost višji kot druga osebna vozila.

Ravno zaradi vseh teh dejstev me spremembe vladne Uredbe o cestninskih cestah in cestnini ni pustila mirno. Sporočilo za javnost s 23. seje Vlade RS se glasi tako:

Vlada je uvedla dodatni vinjetni razred za dvosledna vozila (B), katerih višina nad prvo osjo presega 1,30 m. Predlagana cena letne vinjete je 220,00 €. Iz tega razreda so izvzeta bivalna vozila, ki spadajo v drugi cestninski razred A.

Ali to pomeni, da bodo mlade družine, ki so številčnejše in zato kot družinski avtomobil uporabljajo kombi, morale spet plačevati več kot ostali? Res je, da vseh kombijev ne gre metati v isti koš. Obstajajo različice istega modela in ena izmed njih je tudi družinska različica. Zanima me, ali bodo torej merili vsak kombi posebej, da dobijo informacijo o višini nad prvo osjo? V prometnem dovoljenju namreč tega podatka ni zabeleženega.

Na problematiko so opozorili tudi pri Družinski pobudi in Civilni iniciativi za družino in pravice otrok, njihova prizadevanja pa je med drugimi podprla tudi opozicijska stranka NSi. Letni dodatni strošek 110 EUR namreč ni majhen. Za ta denar lahko družina kupi sezonska oblačila za enega otroka ali plača 2 meseca glasbene šole.

Gotovo bi lahko država dobila vsaj del tega denarja za poplačilo gradnje avtocest drugje in to na bolj pravičen način. 

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor