Bruseljski parlament za življenje

Polonca Sokol
Nedelja, 1. april 2012, 0:47
Image
bruselj-meeting of_life

Čudovita izkušnja o tem, kako sva z možem na povabilo Lojzeta Peterleta, zastopala Zavod iskreni.net v okviru Tedna za življenje,  v Evropskem parlamentu.

Tomaž, moja malenkost :) in g. Lojze Peterle

Najina pot v Bruselj se je začela ob 4h zjutraj, po debeli uri mojega dremeža v avtu pa sva potovanje začinila s spoznanjem, da Treviso ni isto kot Tarvisio in, da se že nekaj časa peljeva v napačno smer …

Še dobro, da sva se res pravočasno odpravila in kljub zapletu ob pravem času prispela do letališča. Najprej na letalo, potem na avtobus, potem taxi, 15 minut oddiha v hotelu in že metro do parlamenta, kjer se je že čez nekaj minut pričelo naše zasedanje.

(Pogrešate kosilo? Ja, tudi midva sva ga. :))

Na srečanju »European meeting for life«, kjer smo se srečali evropski poslanci in neprofitne organizacije, ki se borimo za človekovo dostojanstvo, je sodelovalo 22 držav. Med njimi tudi Slovenija, ki sva jo zastopala z možem Tomažem, kot predstavnika Zavoda iskreni.net, ki se uradno imenuje: Zavod iskreni.net, zavod za kulturo življenja. Vsaka država je imela 6 minut časa za predstavitev prolife stanja v njihovem okolju.

To je bil moj prvi nastop v angleškem jeziku. A kot mi je v šali rekla predstavnica Nemčije, ki je sedela poleg mene: »Sedaj si okusila »kri« in te ne bo več za ustaviti!« - bi še stokrat  stopila pred ljudi in zagovarjala življenje!

Super je bilo, da sva bila na zasedanju kot (dokaj) mlada zakonca. Skupaj nisva le govorila, temveč pričevala za življenje. Prejela sva veliko opogumljajočih besed in pogledov. Z vseh koncev EU sva slišala čestitke ter priznanje za zavrnitev predlaganega družinskega zakonika!

Med predstavitvami sem vam vsebino seminarja poskušala približati s twitanjem, v Sloveniji so moje čivkanje pridno povezovali na naš portal, informacije, ki pa so mi pobegnile, je pridno zapisoval in lovil Tomaž. Tako smo ekipno poskrbeli, da ste bili redni obiskovalci portala iskreni.net dobro obveščeni.

Kaj so nam povedali?

Na kratko iz nekaterih držav …

MALTA: Predstavniki Malte so imeli motivacijski nagovor, v katerem so pozvali, naj se vse PROLIFE organizacije zberemo pod enim simbolom in eno barvo. Tako bi bili bolje prepoznavni, bolj bi se počutili močne …

ŠPANIJA: Po tem, ko so se v javnosti pojavili skriti posnetki s klinik za abortuse, so doživeli prvo sodbo na sodišču (v videu je jasno slišati opis nagrajevanja: več splavov – več denarja »pod mizo« in dejstvo, da je psiholog, h kateremu gredo dekleta pred splavom na posvet, povezan - s finančno nagrado seveda - z dotično kliniko).

AVSTRIJA: Ga. Gudrun Kugler je s svojo energijo in navdušenjem svoje predavanje zaključila z besedami: "Ne samo, da se ne prodamo! Gremo korak naprej!"

ČEŠKA: Stanje na Češkem se zdi podobno stanju v Sloveniji – tudi pri njih je bivši režim vplival na "prolife" razmišljanje med ljudmi. Je pa Češki predstavnik Josef Jelinek takoj po naši predstavitvi pristopil do naju in z zgroženostjo povedal, da so sicer v času komunizma tudi oni bili vajeni dejstva, da je bilo »vse od vseh«, vendar pa pod nobenim pogojem Čehi ne bi dovolili, da bi se splav financiral iz državnega proračuna. Nenazadnje gre za intimne stvari posameznikov 

Tudi sicer je bilo več zgroženih odzivov, da sta v Sloveniji tako splav kot tudi kontracepcija »brezplačna« oz. ju moramo plačevati vsi državljani.

DANSKA: Tako kot v drugih državah se "prolife" organizacije srečujejo predvsem s težavami zaradi sekularizacije in logike ateizma. "Prolife" je (enako kot v Sloveniji) predvsem vprašanje ideologije in ne vprašanje življenja. Pri ženskah, ki se odločajo za splav, se osredotočajo predvsem na otroka in jim tako vzbudijo občutke materinstva. Želja po zaščiti otroka se potem razvije spontano.

ESTONIJA: Legalnost splava se v njihovi državi predstavlja kot nekaj modernega in naprednega, vendar pa zakon, ki to dovoljuje, obstaja še iz časa Sovjetske zveze, torej je pravzaprav precej zastarel. Od kar so samostojni, so s splavi pobili več ljudi, kot je vseh živečih Estoncev. Otrok z Downovim sindromom praktično ni, saj vse že predčasno »odstranijo«.


bruselj-meeting of_life2

Moj prvi nastop v angleščini ... seveda sem brala. Z I-pada ... ker tako ljudje ne vedo kako dolg govor jih čaka :) ...

FRANCIJA: S pomočjo optimizirane spletne strani, ki se pojavi med prvimi zadetki, če dekleta v iskalnik vpišejo ključne besede povezane s splavom, pomagajo in osveščajo dekleta v stiski. Omogočen je tudi »sos« telefon, kjer pogovori trajajo od 10 minut do ene ure. Presenečeni so nad dejstvom, kako malo deklet ve za obstoj postabortivnega sindroma.

NEMČIJA: V zadnjih 30 letih so ubili 9 miljonov otrok. V zadnjem času ljudje prevzemajo pobudo in postajajo vedno bolj aktivni. Ženske imajo pred splavom nujen strokovni posvet. Njihovo priporočilo: act, speak, travel! (deluj, govori, potuj).

MADŽARSKA: Vsak tretji spočet Madžar pristane na bioloških odpadkih; splav uporabljajo tudi kot metodo kontracepcije. Stanje rešujejo z osveščanjem in organizacijo odprtih posvojitev.

IRSKA: Predstavnik irske se je pohvalil z zelo uspešno kampanjo, v kateri pričujejo dekleta, ki so opravila splav, oz. ga niso, čeprav so bila v stiski.

PORTUGALSKA: Kljub gospodarski krizi država financira letalske prevoze z otokov na celino, kjer lahko dekleta opravijo splave.

ROMUNIJA: V Romuniji je financiranje splava še bolj groteskno kot v »nerazvitih državah, kjer se splav financira iz proračuna« (Konrad Szymanski (poslanska skupina ECR, Poljska)), saj ženska plača splav v višini 5€! Iz popolne prepovedi (v času komunizma) so prešli v popolno legalizacijo, kjer ga ženske uporabljajo namesto kontracepcije.

SLOVENIJA: V Sloveniji se vrednote za življenje v javnosti povezujejo izključno s katolištvom, ki pa je zaradi posledic komunizma močno osovraženo. Kdor pričuje za življenje, posluša, da imamo oprane možgane, da smo za v srednji vek itd. Splav in kontracepcija se financirata iz davkoplačevalskega denarja. Več kot vsak šesti Slovenec je splavljen! V Sloveniji nimamo resne strategije za pomoč nosečnicam in parom, ki se odločajo za splav, niti pomoči za tiste, ki so ga že opravili ...

ŠVEDSKA: Mladim se s "prolife" vrednotami poskušajo približati tudi z aplikacijo za I-pada: odgovori na najpogostejše "pro choice" argumente.

Korajža in dobra volja ...

Poleg zapisanega smo slišali tudi o zlorabah splavljenih otrok za kozmetično, prehransko in farmacevtsko industrijo. Kljub temu je med udeleženci vel duh korajže, prijaznosti (»vzemite, prevedite, širite …«), navdušenja ... nad samim dogodkom.

Ko mi je adrenalin malo popustil (Tomažu pa se je to zgodilo že malo prej :) ), sem začutila pristno veselje ob dejstvu, da sva lahko pričevala za življenje! Prijetno je bilo med vsemi »našimi fanti«, ki so z nama ravnali sila prijazno, da sva se zares počutila krasno. Edino »malo« lačna sva že bila (ura je bila 6 zvečer …) zato sva se z največjim veseljem odzvala povabilu g. Peterleta na večerjo.

Tako sva zapustila parlament (ki me je resnici na ljubo precej presenetil … kot je značilno v Sloveniji, da je tam, kamor se steka denar, precej »bogatije«, sem pričakovala ravno to. Čeprav je vse lepo urejeno in tehnično podprto, nikjer nisem opazila marmorja, predragih preprog in tako dalje … ) in se po večerji in prijetnem klepetu v kitajski restavraciji odpravila v hotel. Na spanje … saj sva morala za pravočasen prihod domov vstati že ob četrti uri zjutraj …

PS: Domov sva prispela v petek ob 14. uri … ravno dovolj časa, da sva se malo poigrala z Julijo, si malo odpočila, nato pa sva se že morala pripraviti na predavanje Teologije telesa za birmance. Za naju je bilo to najbrž najbolj aktivnih 24 ur v zadnjih 28 letih … Še dobro, da je bil pred nama vikend …

bruselj-meeting of_life3

Lojze Peterle redno uporablja iPad. Klemen Žumer rešuje manjši tehnični problem s prezentacijo.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor