Bolne igrače, zdravi otroci?

Polonca Sokol
Četrtek, 17. november 2011, 8:30
Image
puncka4

V teh dneh sva si s hčerko (4leta) privoščili malo daljši sprehod skozi eno izmed slovenskih veleblagovnic. Ko sem ji na poti tja povedala, da greva malo gledat igrače, je pošteno pospešila in me začela vlečt za seboj rekoč: "No, pol pa hitl, hitl!"

Želela sem malo zaznati, če jo katera izmed igračk še posebej privlači. Nekaj časa sva se zamudili pri Lego kockah, ki jih še nima, se pa z njimi rada igra (in so, iskreno povedano ena od redkih plastičnih igrač, ki jo odobravam tudi sama :)), navdušena je tudi nad dinozavri in nekaterimi risanimi junaki, vendar se je kmalu usedla za mizico in se začela igrati. Sama pa sem še malo pogledala naokrog.

Toliko barv... pravzaprav v igračah uživam tudi sama.

Zdi se mi, da je med igračami sila veliko neuporabnih, kičastih, takih, ki so v uporabi prve pol ure, potem pa navdušenje mine. Toda najbrž ljudje to kupujejo. Če bi bili pri izbiri igrač preudarni in takih stvari ne bi kupovali, jih najbrž ne bi prodajali.

puncka2

Pa sem med princeskami in vse sort barbikami zgrožena našla nekaj novega. Med igračami! To so neke grozljive lutke, deklice z zarisanimi ranami in šivi, odete v motive smrtnih glav, s sovražnim pogledom v raznobarvnih očeh, z verigo namesto pasu in kopico dodatkov od krvavih do koščenih.

Ali so podobe izkrivljenih žensk res igrače? Ne bom izgubljala, besed o tem, da so izven proporca, da so previtke, da ženske s takimi proporci ne obstajajo (ker bi si, po nekih študijah zlomile vrat), da take ženske tudi če bi obstajale, ne bi mogle normalno in naravno roditi, in, to sem prepričana, da v očeh deklic vzbujajo napačne predstave o lepoti. Tega se najbrž zavedate, že ko opazujete čisto navadne "barbike" (to je zame izraz, ki zajema vse vrste princesk, ki obstajajo :) ).

Sprašujem pa se, kaj sporočamo otroku z nakupom take igračke? Najbrž pri večini staršev vzbujajo gnev in zgroženost, pa vendar se bodo te lutke zagotovo prodale. Komu? In kakšno sporočilo bo ta deklica s tem prejela? 

puncka1

 

puncka3

Ne le, da izkrivljajo podobo ženske lepote, normalizirajo bolezen (barva njihove kože je zelenkasta), "EMO"stanje, samopoškodovanje in sprevrženo spolnost. Ilustracija na embalaži je v mojih očeh ilustracija ženske v spolnem odnosu. Poleg tega z rokami v položaju, kot da je zvezana. Torej do skrajnosti popredmetena, zlorabljena. Tudi obutev je povsem neprimerna za dostojno žensko v kateremkoli okolju.

Verjamem, da me bo kdo obsodil potenciranja. Ne gre toliko samo za te igračke, ki so v meni (poleg vseh ostalih nasilnih igračk, s katerimi pri nas, ker nimamo fantka, k sreči še nimamo stika) zbudile zgražanje. Problem je v NORMALIZACIJI povsem nenormalnega početja. In če se z vsemi temi deviacijami srečujejo že otroci na začetku pubertete, koliko zahtevnejšo nalogo imamo starši, da jim sporočimo veselo novico o lepoti in pomembnosti njihovega telesa, njihove osebe!

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor