Manekenka doji sina na naslovnici ženske revije

Eva Markovič
Petek, 26. junij 2015, 16:00
Image
elle dojenje

Avstralska različica znane ženske revije je na zadnji naslovnici objavila fotografijo manekenke, ki doji svojega sina. Z obrazložitvijo, da fotografija "združuje ženstvenost z materinstvom" in da "materinstvo ne pomeni konec ženstvenosti".

Do odločitve naj bi prišlo spontano. Devetindvajsetletna manekenka Nicole Trunfio je pozirala s svojim otrokom v naročju. Ker pa je bil mali Zion lačen, je morala Nicole fotografiranje prekiniti, da ga je podojila.

V tistem trenutku je odgovorna urednica Justine Cullen dobila preblisk: »Ničesar nismo zrežirali. Nicole je dojila in ko smo ju gledali, kako sta lepa, smo ju preprosto postavili pred objektiv

Urednica je pojasnila, da se je ob tem zavedala, da stopa na tanek led, saj je dojenje še vedno občutljiva tema. Cenzurirane fotografije na družabnih omrežjih, občutek krivde mam, ki ne dojijo, zgražanje ob dojenju na javnih mestih … Čeprav gre za zelo naravno dejanje.

»Čeprav dojenje samo po sebi ni prav nič izzivalno, gre vendar za podobo, ki za naslovnico modne revije ni najbolj običajna,« je še dodala. »Morda pa smo malo pripomogli k razpravi o normalizaciji dojenja in njegovem pomenu.«

Podoba doječe matere na naslovnici ženske revije gotovo lahko pomaga k normalizaciji našega odnosa do dojenja v javnosti, pa tudi k zavedanju, da je materinskost sestavni del ženskosti.

A omenjena naslovnica kljub temu lahko vzbudi tudi mešane občutke. Kakšno podobo ženskosti in materinskosti izraža Nicole z videzom "popolnega top modela"? Ali podoba res izraža pristnost dojenja ali dojenček na njej na silo vstopa v umeten svet, ki kroji svojo podobe ženske? Zakaj so se odločili, da upodobijo povsem golega dojenčka?

In nenazadnje: ne gre samo za spreten marketinški trik z namenom pritegniti pozornost in povečati prodajo? ("Doječo izdajo" revije so denimo dobili na dom le naročniki, v kioske in trgovine pa je priščla verzija, na kateri Nicole v naročju drži spečega dojenčka.) 

Kaj pa je o vsem skupaj izjavila manekenka? »Ničesar ni lepšega ali močnejšega od materinstva,« je dejala Nicole Trunfio. »Res si ne želim, da bi bilo to nekaj kontroverznega. Nič se mi ne zdi hujše, kot če žensko obsojajo, ker je dojila na javnem kraju!«

Pokomentirala tudi svoj brezhibni videz na naslovnici in dejala, da v resnici ni videti tako, kadar doji. "A z omenjeno fotografijo smo hoteli pokazati, da vse mame, naj dojimo ali ne, dajemo življenje. In da smo vse tudi ženske. V trenirki v domači dnevni sobi ali na naslovnici ženske revije."

Vir in foto: www.marieclaire.fr

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.