Luč sveta za dokumentarec o »JFG«

Uredništvo iskreni.net
Torek, 16. junij 2015, 16:00
Image
Pastir01

Vesoljni svet pozna Mati Terezijo iz Kalkute, a le malokdo ve, da se za njo skriva veliki vzornik, ob katerem se je odločila za misijone in služenje. Slovenec. Janez Frančišek Gnidovec.

Janez Frančišek Gnidovec je danes ime v "odkrivanju", nekoč pa je bil znanec mnogih. Preprost, ponižen, vzornik. Zvest v malem in velikem. Slovenski kandidat za svetnika.

Rodil se je leta 1873 v okolici Ajdovca na Dolenjskem. Leta 1896 je postal duhovnik, šele kasneje (1919) pa se je odločil, da vstopi v Misijonsko družbo lazaristov. Leta 1924 je bil imenovan za škofa v Prizrenu na Kosovem. Tam je misijonaril do svoje smrti leta 1939.

Pastir04

Eden izmed igranih prizorov iz dokumentarnega filma o Gnidovcu

Pastir03

O njegovem življenju je ekipa mladih ustvarjalcev z režiserjem Davidom Sipošem na čelu v zadnjih dveh letih ustvarila dokumentarni film s preprostim naslovom "Pastir".

Kot je za Domovino zapisal Sipoš, se »Gnidovčevi "odtisi" poznajo še danes in odločili smo se, da s filmsko ekipo stopimo po njegovih stopinjah ter odkrijemo, če se je tega gospoda, ki že 75 let ne stopa več po zemeljski prsti, vredno spominjati.«

Kot je izpostavil režiser, je bila beseda, ki jo je ob intervjujih med snemanjem največkrat slišal v povezavi z Gnidovcem, prav gotovo preprostost.

Dokumentarni film Pastir bo doživel premiero ta teden, v petek, 19. junija 2015, v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Ob 19. uri bo v cerkvi svetega Stanislava zahvalna sveta maša, ob 20. uri pa predstavitev filma v veliki dvorani Matije Tomca.

Pastir02

Intervjuvanka Jana Ovsenik, priča ozdravitve po Gnidovčeni priprošnji

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.