Krik Antigone

Četrtek, 22. januar 2015, 17:00
Image
antigona 0

Nekdanji prostori groze in trpljenja sredi Ljubljane so z novo razstavo postali mesto spominjanja in upanja.

Novembra so na slovenskem knjižnem sejmu v Ljubljani med drugim predstavili tudi Sofklejevo Antigono v prevodu takrat komaj 18-letnega Ivana Hribovška iz leta 1941. Pogovor na pisateljskem odru je stekel tudi s klasičnim filologom Kajetanom Gantarjem, ki je ob tej priložnosti potegnil vzporednice med literarnim tiranom Kreonom in komunističnim diktatorjem Titom.

Opozoril je na aktualnost besedila Antigone v času po drugi svetovni vojni, ko so novi oblastniki v maščevalnem besu odločali o smrti in življenju premaganih. Zato ne preseneča, da je tudi mladi pesnik Hribovšek končal podobno kot Antigona. Zadnjič so ga živega videli v taborišču na Teharjih.

antigona 1

Akademik Gantar je ob tej priložnosti sprožil tudi zanimivo misel: »Mogoče je, da je bil Hribovšek zazidan živ – kot je dal vladar Kreon Antigono živo zazidati – mogoče je, da je bil Hribovšek zazidan v Hudi jami.«

To vprašanje more odmevati v nas tudi ob včerajšnjem odprtju razstave umetniških del v zaporniških celicah nekdanje UDBE v kletnih prostorih na Beethovnovi 3 v Ljubljani, ki nosi naslov »O čem razmišljaš, Antigona?«

antigona 2

Antigona za naše potrebe ni akutalna zgolj zato, ker je najbolj izposojena knjiga v slovenskih knjižnicah. Ne, Antigona ima po več kot 2 tisoč letih še vedno moč, da razgali stanje duha na Slovenskem in nam pokaže pot naprej.

»Postavitev umetniških del v ta prostor je kot proces zdravljenja, v katerem se skozi uvid v realnost sploh lahko očisti vest, ki peče kot gnojna rana, je kot proces kultiviranja v nevralgični točki razbijanja civilizacije in razsutja tiste pred-civilizacijske in starodavne etične zaveze, od koder se je, kot iz pepela, dvignila Antigona v naš svet danes, tukaj,« so zapisali na spletni strani organizatorja civilne iniciative Resnica in sočutje.

V Ljubljani je bilo več lokacij, ki so bile namenjene zasliševanju in mučenju političnih zapornikov, ohranila pa se je le omenjena. Prostori se nahajajo v samem centru mesta, nasproti ustavnega sodišča in v neposredni bližini državnega zbora. Stavba, ki je v državni lasti in jo je nekoč uporabljalo notranje ministrstvo, je danes prazna.

antigona 3

Likovni projekt na Beethovnovi si je mogoče ogledati med 17. in 19. uro in se bo zaključil v torek. Nadaljevanje bo sledilo 12. aprila v prostorih Zavoda sv. Stanislava, ki je bil v prvem povojnem obdobju spremenjen v največje koncentracijsko taborišče pri nas.

Vir in foto: Resnica in sočutje

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor