Kako razumeti papeža Frančiška?

Štefan Kržišnik
Torek, 2. december 2014, 13:16
Image
mojca sirok.jpg

Papež Frančišek je vse od izvolitve s svojimi potezami požel obilo simpatij in naklonjenosti. Vendar pa ob njem zlasti na Zahodu občasno doživljamo pravi kulturni šok. Zdaj dobivamo izpod peresa slovenske avtorice knjigo, ki nam bo gotovo odstrla marsikatero tančico pri razumevanju osebnosti papeža Frančiška.  

Knjigo "Od Benedikta do Frančiška" je napisala Mojca Širok, dolgoletna dopisnica TV Slovenije iz Rima.

Kakor že sam naslov pove, knjiga ni samo o papežu Frančišku, ampak o dogajanju v zadnjih letih, ki je privedlo do presenetljive izvolitve prvega papeža iz "tretjega sveta".

Da bi razumeli nekatere pomembne okoliščine, ki so pripeljale do izvolitve papeža Frančiška, avtorica poseže v čas ponitifikata papeža Benedikta XVI., ki je moral na eni strani stopiti v velike škornje karizme Janeza Pavla II., na drugi strani pa prevzeti na svoja ramena breme velikih nerazrešenih problemov: prikrivanje spolnih zlorab, vatikanske finance ter predvsem rivalstva in spletke v kuriji (te je javnosti najbolj razkrila afera Vatileaks).

Največja dodana vrednost knjige - in ta presega okvire slovenskega kulturnega in jezikovnega okolja - pa so prav gotovo "argentinska poglavja", v katerih Mojca Širok opisuje svoja srečanja s tesnimi sodelavci, sobrati, prijatelji in celo sorodniki nekdanjega škofa in kardinala Bergoglia.

Že med samim pisanjem knjige si je namreč avtorica priznala, da ji ni čisto jasno, kaj ta papež počne. Spoznala je, da se mora, če želi doumeti "metodo Bergoglio", odpraviti k njegovim koreninam in k ljudem, ki so ga doživeli in poznali, preden je postal papež.

Argentinski novinarski kolegici, ki sta ji pomagali organizirati pot, sta se smejali, ko jima je zaupala svojo zadrego, in ji dejali: "Dobro veva, da vam Evropejcem ni nič jasno. Zdi se nama skoraj najino poslanstvo, da ti razloživa, kako pri nas v južni Ameriki živimo vero."


mojca sirok tiskovka

Knjiga pa ima posebno vrednost tudi zato, ker se berljivo in napeto podajanje zgodovinskih dejstev in pričevanj Bergoglievih sodobnikov prepleta s subjektivnimi doživljanji avtorice kot dopisnice iz večnega mesta.

Tako je knjiga tudi zanimiv prikaz novinarskega dela v Vatikanu, ki je v svetovnem merilu nekaj svojstvenega, še posebej, če si novinar sekularnega medija iz nepomembne države in še ženska povrhu. A Mojca Širok je s svojim delom in to knjigo nedvomno dokazala, da omenjene predispozicije niso nepremostljiva ovira.

*****

Preden vzamete v roke knjigo, priporočam ogled oddaje Globus, v kateri Mojca Širok predstavi svojo pot v Argentino in ključne sogovornike o življenju papeža Frančiška pred izvolitvijo: http://4d.rtvslo.si/arhiv/globus/174297167.

Več o konkretnih zanimivih odkritjih o papežu Frančišku pa v decembrski številki DOMOVINE, ki izide naslednji teden.

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9. do 12.)

18. oktober 2019 ob 17.30

Sveti Duh pri Škofji Loki, Ljubljana, Sveti duh, Nova Gorica,
Maribor