Kaj nas lahko naučijo junaki s plakatov?

Sreda, 14. januar 2015, 13:55
Image
ilion 1

Vsa Ljubljana je prelepljena s črno-belimi plakati, s katerih v nas zrejo divji pogledi naslovnih junakov prvega evropskega epa.

Pesem boginja zapoj, o jezi Pelida Ahila, 

srdu pogubnem, ki silo gorja prizadel je Ahajcem ...

In ravno v pomenu junaka lahko najdemo odgovor na vprašanje, zakaj nas Homerjeva mojstrovina Iliada po skoraj 3 tisoč letih še vedno nagovarja. »Potrebujemo junake, četudi nismo prepričani, kaj jih konstituira kot junake. Če jih ni, si jih izmislimo. Ker je težko biti sam s seboj. Največ užitka pa je v junakovem padcu,« pravi režiser predstave Jernej Lorenci. In priložnosti, da v predstavi prepoznamo svoj drugi jaz, je nemalo.

Tudi ko junak zaradi svojega predrznega napuha – slavne starogrške hibris – z višav uspehov po pravilih večnih zakonov strmoglavi v brezno svojega propada, gledalci pa s prepoznanjem njegovega tragičnega konca doživimo vsaj delček lastnega očiščenja.

Če nas rumeni mediji s svojimi šok novicami pustijo vedno znova na pol poti in prazne, nas Iliada ne razočara. Propad junaka ima smisel, ker moremo v njegovi usodi prepoznati lastne življenjske zablode in iluzije, tudi če so manjšega formata. Iliada nam nudi odgovore na temeljna bivanjska vprašanja.

ilion 2

Krstno uprizoritev bo Iliada doživela 24. januarja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, do konca meseca bodo sledile ponovitve. Gre za letošnji osrednji gledališki projekt treh glavnih ljubljanskih gledališko-kulturnih hiš: SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma. V predstavi bodo med drugimi nastopili tudi Sebastian Cavazza, Jure Henigman, Nina Ivanišin, Marko Mandić, Janez Škof, Jernej Šugman, Aljaž Jovanović, Jette Ostan Vejrup in drugi.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid