Jutri je dan za spremembe!

Mica Škoberne
Petek, 27. marec 2015, 16:00
Image
d s0

Jutri bo v 81 krajih po Sloveniji potekalo več kot 115 prostovoljskih akcij v okviru pobude Dan za spremembe. Čakajo tudi na vas!

»Poglejte okoli sebe in takoj boste našli stvari, ki bi jih želeli spremeniti, ljudi, ki bi jim radi pomagali, naravo, ki bi lahko spet zadihala,« nas spodbujajo organizatorji jutrišnjega Dne za spremembe. Gre za pobudo Slovenske filantropije, ki že šesto leto zapored v organiziranje prostovoljskih akcij in širjenje solidarnosti povezuje društva, šole, občine, podjetja in posameznike.

Povabljeni prav vsi

Akcijam se lahko vsakdo pridruži kot prostovoljec, lahko jih obišče, o njih piše ali jih foto dokumentira. Na spletni strani Slovenske filantropije so poleg lokacij in akcij navedeni tudi kontakti lokalnih organizatorjev, tako da lahko vsak pridobi dodatne informacije.

Dan za spremembe službi tudi povezovanju, saj v vsaki akciji sodelujeta vsaj dve organizaciji, v večini primerov pa štiri in več. Letošnje število sodelujočih organizacij je rekordno – kar 543 jih bo sooblikovalo akcije.

d s1

Od urejanja okolice do skrbi za osamljene

Akcije so podobno kot v prejšnjih letih zelo raznolike – prilagajajo se potrebam in zmožnostim okolja – večinoma so z naštetih področij:

  • Akcije urejanja prostora: čistilne akcije, urejanje otroških igrišč, urejanje doma ali vrta starejše/osamljene osebe;
  • Zbiralne akcije z dražbami: zbiranje točno določenih stvari, s katerimi prek dražbe zberemo sredstva za določeno organizacijo/družino;
  • Medgeneracijske akcije: čajanke z nastopi več generacij, športne in družabne igre;
  • Akcije prijateljstva: izlet z osamljeno starejšo osebo ali otrokom iz socialno ogrožene družine, druženje (in sprehod) s skupino starejših občanov ali skupino varovancev iz socialno varstvenega zavoda, telefonski pogovor z osamljeno osebo;
  • Akcije širjenja prostovoljstva: grafitiranje, širjenje idej in poziv na prostovoljske akcije, ki prinašajo pozitivne spremembe, preko družabnih omrežij.

d s2

Sodeluj z besedo ali fotografijo

Ob 6. Dnevu za spremembe pa potekata tudi dva natečaja:

  • Poročamo o zgodbah prostovoljstva – v tem natečaju lahko sodelujejo mladi do 30. leta, ki so svoj pogled na Dan za spremembe objavili v katerem koli tiskanem ali elektronskem mediju.
  • Foto natečaj – ljubitelji fotografije lahko s telefonom ali fotoaparatom ujamete posebne trenutke Dneva za spremembe in sodelujete na natečaju.

d s3

Katera vam je najbližja?

Oglejte si prijavljene akcije na zemljevidu. S klikom na rumeno piko se vam prikažejo podrobnosti posamezne akcije.

Ena od pobud Dneva za spremembe pa je tudi enourni prostovoljni električni mrk, ko naj bi med 20.30 in 21.30 uro ugasnili luči v boju proti podnebnim spremembam.

Če tudi vi okrog sebe vidite priložnosti za spremembe in bi morda želeli pripraviti svojo akcijo, pa ne veste, kako začeti, vam bo lahko v pomoč priročnik, ki so ga pripravili v ta namen pri Slovenski filantropiji.  

d s4

d s6


d s8

Foto: fotografije z lanskoletne akcije v različnih slovenskih krajih (prostovoljstvo.org)

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.