Iraškim kristjanom je dovolj: prijeli so za orožje

Petek, 13. februar 2015, 18:20
Image
wsj 2

Na silo pregnani iraški kristjani se hočejo vrniti nazaj na svoje domove. Kakorkoli, tudi s silo.

Skrajneži Islamske države so z njihovih domov po celotnem Iraku pregnali kakšnih 150 tisoč kristjanov, ki so bili v teh krajih prisotni že vse od začetka krščanske vere. Potem ko so obupali nad uradno iraško oblastjo, so se kristjani sedaj odločili, da si s kurdsko pomočjo svojo domovino sami izborijo nazaj.

Gre za območje kulturno bogatih Niniv na severu Iraka, kjer so močno prisotne razne manjšinske skupnosti, tako krščanske kot muslimanske. Od tod je pred grozodejstvi islamistov zbežalo kakšnih 30 tisoč kristjanov. Sicer gre za pokrajino, ki ima dolgo zgodovino konfliktov: med centralno iraško oblastjo in manjšinami, pa tudi med uradno oblastjo in avtonomno kurdijsko regijo.

Lansko poletje so islamisti zavzeli pokrajinsko prestolnico Mosul, čemur niso sledile samo prestrašene množice beguncev, ampak tudi sistematično uničevanje svetišč in kulturnih spomenikov drugih skupnosti.

Kristjani so se v boju zoper skrajneže sprva pridruževali kurdskim upornikom, sedaj pa na stotine kristjanov, ki so razočarani nad neukrepanjem uradnih iraških oblasti, na severu med Kurdi ustanavljajo svoje vojaške enote. Njihovo število se zaenkrat ocenjuje na 2 tisoč, gre pa predvsem za mlade pripadnike Asirske cerkve. Glede finančne pomoči računajo predvsem na ZDA. Tudi urijo se v nekdanji ameriški vojaški bazi na SV Iraka.

Vir: WSJ

Zdaj je čas! Podprite nas.
Če nas v letošnji pomladni donacijski akciji še niste podprli, je zdaj čas, da to storite!
0€
19.500€

90%

17.547€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.