Gospodarstvo bodo rešili otroci

Torek, 21. april 2015, 16:00
Image
rodnost 1

Evropske države so že dolgo promotorke spolne vzgoje v šolah. Doslej je bil ta del pouka namenjen predvsem informiranju mladine o tem, kako zanositev preprečiti, zdaj pa se zdi, da se trend obrača. Le zakaj?

Po poročanju New York Times-a so Danska in mnoge druge države stare celine zaradi nizke stopnje rodnosti precej zaskrbljene. Te skrbi je še povečala gospodarska kriza, ki je zaradi slabih zaposlitvenih možnosti mnoge mlade odvrnila od načrtovanja družine.

Februarja je ministrica za zdravje Italijo označila za umirajočo državo – novi statistični podatki so namreč pokazali, da ima država na Apeninskem polotoku najnižje število novorojenih v vsem obdobju po koncu druge svetovne vojne. Tudi v Nemčiji izdatno subvencioniranje mladih družin ne daje željenih rezultatov.

»Mnogo, mnogo let smo govorili samo o varni spolnosti, kako preprečiti zanositev,« je povedala direktorica danske nacionalne ustanove Spolnost in družba Lomholtova, »zdaj pa smo pomislili, da bi mladim morda morali povedati tudi, kako sploh zanositi.«

Končno obrat v miselnosti! bi lahko rekli. Pa nam podrobnejše branje pokaže, da so tudi tu v ozadju zgolj ekonomski interesi. Italijo, na primer, nizka rodnost skrbi predvsem zaradi posledic, ki jih pomanjkanje otrok prinaša v gospodarstvu, pri obremenitvi zdravstva in sociale.

Dokler bo Evropa na človeka gledala zgolj kot na sredstvo za dobiček in ohranjanje več kot očitno ekonomsko nevzdržnega modela blagostanja, tako dolgo tudi spremembe šolskih programov ne bodo prinesle pozitivnih učinkov. Kako daleč smo še od resnih sprmemb mišljenja, je pokazala tudi nedavna pomorska tragedija v Sredozemlju.

rodnost 2

Res mislite, da se bo Evropa odrekla svojemu načinu življenja, če pa iz afriških držav dnevno prihaja na stotine nove, cenejše delovne sile? Da pri tem mnogi od njih sploh nikoli ne dosežejo Evrope, so izkoriščani, živijo v človeka nevrednih pogojih, to Evrope očitno ne zanima.

Šele sprejetje sočloveka in njegovega dostojanstva v celoti nam bo omogočilo, da se dolgoročno izkopljemo iz gospodarske krize, ki je tudi kriza vrednot. Postarana Evropa bo prej ali slej morala postati bolj odprta za življenje – lastno in tuje – tudi če se bo pri tem morala odreči lastnemu udobju.

Zdaj je čas! Podprite nas.
Če nas v letošnji pomladni donacijski akciji še niste podprli, je zdaj čas, da to storite!
0€
19.500€

90%

17.547€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.