Dobra novica: Smrtna obsodba za Asio Bibi odložena

Darja Ovsenik
Ponedeljek, 27. julij 2015, 16:00
Image
Asia bibi

Pretekli teden je pakistansko sodišče odložilo smrtno kazen za kristjanko Asio Bibi, ki naj bi v večinsko muslimanski državi izrekla bogokletne besede.

V sredo, 22. julija, je pakistansko vrhovno sodišče odločilo, da sodni proces na nižjih sodiščih vsebuje preveč napak in zato bodo potrebna nova zaslišanja.

Asio Bibi, mater petih otrok, je sodišče leta 2010 kot prvo žensko v zgodovini Pakistana obsodilo na smrt z obešenjem zaradi bogoskrunstva. Sodišče je z izjavami ugotovilo, da je užalila preroka Mohameda, ko je vodo ponudila drugim lokalnim ženskam in so jo te zavrnile z besedami, da od nje ne bodo pile vode, saj ni muslimanka. Ponudili so ji izpustitev, če se spreobrne v islam, a je to zavrnila z besedami, da gre raje v ječo kot kristjanka, kot da gre iz nje musimanka. Od takrat naprej v obupnih razmerah biva v zaporu.

Njeno pridržanje in zapor kristjanom in nasploh vsem manjšinam v Pakistanu vlivata veliko strahu, saj se vsaka njihova beseda ali dejanje lahko smatra za bogokletje, od primera Asie Bibi naprej pa je to lahko kaznovano tudi s smrtno kaznijo, kar prej ni bila običajna praksa.

Smrtna kazen ni preklicana

Mednarodna javnost je z različnimi akcijami, shodi in zbiranjem podpisov zagotovo pripomogla k temu, da je danes Asia Bibi še živa.

Seveda je tudi odlog smrtne kazni zelo dobra novica in korak v pravo smer, pišejo pri organizaciji CitizenGo, ki že ves čas spremlja in z zbiranjem podpisov po vsem svetu posredno pritiska na pakistansko sodišče.

»Seveda pa odlog smrtne kazni še ne pomeni, da je smrtna kazen preklicana. Lahko pa rečemo, da je na vidiku vsaj pravično sojenje in imamo upanje, da bo Asia Bibi izpuščena iz zapora v ne tako zelo oddaljeni prihodnosti,« še poročajo pri CitizenGo.

Vaš glas se sliši!

Prav zaradi uspeha pri vplivu zbranih podpisov v njeno podporo in kratkega dokumentarnega filma, v katerem so prikazali izjavi prič, ki sta povedali, da neposredno nista slišali bogokletnih besed Asie Bibi, pozivajo k vztrajni molitvi in nadaljevanju zbiranja podpisov za njeno izpustitev, saj so prav ti pomagali, da se je glas kristjanov celega sveta združil za njeno podporo in kar je najpomembneje, bil je tudi slišan.

asia bibi druzina

Družina Asie Bibi (mož in pet otrok) je že šest let brez mame in žene. Kot pravi njen mož, jo otroci zelo pogrešajo, v njih pa ostaja tudi brutalna slika dneva, ko so jo pred njihovimi očmi pretepli in obtožili bogoskrunstva, čeprav tega tudi po besedah prič, ki so pričale zoper njo, nihče ni neposredno slišal.

Kaj, če do osvoboditve pride?

Ko se mož Asie Bibi Ashiq Masih letos aprila srečal s papežem, je povedal, da je vsak kristjan v Pakistanu v življenjski nevarnosti, zato bi morala, če bi prišlo do ženine izpustitve, takoj zapustiti državo, sicer bi jo lahko ubili. To se je namreč že zgodilo: nekatere, ki so jih izpustili iz zapora, potem ko so bili obtoženi bogokletja, so kmalu umorili, njihovi morilci pa so po dejanju uživali velik ugled v družbi.

Sorodne novice:
Ali novi dokazi lahko osvobodijo na smrt obsojeno Asio Bibi?
Asia Bibi čaka na smrtno kazen
 

Foto: bbc.com, bbc.co.uk

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.