Diskriminacija evropskih kristjanov

Torek, 5. maj 2015, 15:59
Image
ekval

Vse živali so enakopravne, le da so nekatere bolj enakopravne kot druge, je kultni stavek iz Živalske farme in naslovni motiv poročila o diskriminaciji kristjanov v Evropi.

Letno poročilo izpostavlja nespoštovanje verske svobode v Evropi v letu 2014. Poudarek je na državah, ki sprejemajo zakone, s katerimi želijo formalno doseči enakopravno obravnavo različnih družbenih skupin, v praksi sprejemanja in izvajanja pa se ti zakoni vedno znova izkažejo za glavno sredstvo netolerantne, če ne kar diskriminatorne obravnave verskih skupnosti, zlasti kristjanov.

Vprašanje verske svobode je temeljno vprašanje in preizkusni kamen človekovih pravic. Monitoring izvaja avstrijska nevladna organizacija, specializirana za vprašanja netolerance in diskriminacije evropskih kristjanov.

Ustanova zbira informacije o primerih diskriminacije, o katerih potem obvešča pristojne državne in evropske urade, politike, novinarje, nevladne organizacije in drugo zainteresirano javnost. Organizacija žrtve netoleranih in diskriminatornih ravnanj in obravnav spodbuja, da delijo svoje izkušnje, da se preko tega dviga javna zavest o kršitvah verske svobode v Evropi, posledično pa tudi javni diskurz o tej problematiki.

Poseben del poročila predstavlja 150 najbolj žgočih primerov verske netolerance in diskriminacije v Evropi. Gre za akte fizičnega nasilja, vandalizma z grafiti, požigov cerkva in kapel, oskrunjenja oltarjev, pa tudi za primere omejevanja svobode izražanja pri pridiganju, izgube službe zaradi ugovorov vesti, izgubo finančne podpore s strani države itd. Skratka, lepa zbirka primerov, ki kažejo na to, da verska diskriminacija ni stvar praznih strahov prenapetežev, ampak evropska stvarnost danes in tukaj.

Vir: IntoleranceAgainstChristians.eu

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.