Demonstracije in razhajanja, o katerih se v Sloveniji ne poroča

Eva Markovič
Torek, 23. junij 2015, 16:14
Image
Difendiamo02

Preteklo soboto se je v Rimu zbrala več stotisočglava množica, ki je mirno, a odločno nasprotovala širjenju teorije spola v vrtcih in šolah ter istospolnim civilnim zvezam.

V ozadju množičnih demonstracij pa je potekala tudi zanimiva razprava med različnimi katoliškimi organizacijami o tem, ali so ulične demonstracije primeren način nasprotovanja zakonskim spremembam in soustvarjanja kulture, ki bi te spremembe lahko zaustavila.

Slovenski mediji niso poročali ne o enem ne d drugem – sekularni ne o množičnih demonstracijah, katoliški pa ne o različnih pogledih katoličanov nanje.

V nasprotovanju povezani verniki različnih verstev in neverni

Po podatkih organizatorjev se je italijanskega Dneva družin udeležilo okrog milijon protestnikov, med katerimi so bile predvsem družine. Po podatkih policije naj bi jih bilo polovico manj, a še vedno več kot 400.000. Za red in organizacijo je na trgu San Giovanni pred lateransko baziliko skrbelo 300 prostovoljcev.

Zbrali so se ljudje različnih starosti, veroizpovedi in prepričanj, ki so brez kakršnega koli izgreda opozarjali na pravice družine in izrazili nasprotovanje napovedanim zakonskim spremembam na področju civilnih istospolnih zvez.

Dogodek je v rekordnem času organizirala povezava različnih organizacij »Zaščitimo svoje otroke« (Difendiamo i nostri figli), ki je nastala šele pred kratkim. Čeprav največjo težo v gibanju nosijo katoliške organizacije, pa je gibanje nekonfesionalno, vanj so se povezali verniki različnih religij pa tudi neverni.

V gibanje so se tako povezale katoliške pa tudi laične organizacije, kot denimo Neokatehumenska pot, Alleanza Cattolica, Identità Cristiana, združenje pravnikov Giuristi per la Vita, La Manif Pour Tous in drugi.

Razhajanja med italijanskimi katoličani o uličnih demonstracijah

Pri organizaciji dogodka je sicer prišlo do razhajanj med različnimi pogledi organizatorjev na eni strani ter nekaterih škofov, katoliških gibanj in civilnih združenj na drugi.

Nekateri škofje so izrazili nasprotovanje takšnim dogodkom, saj naj bi ustvarjali duha sovražnosti in gradili zidove v odnosu do oblasti.

Italijanska Cerkev se o dogodku ni uradno izrekla. So pa mnogi škofje in kardinali demonstracije osebno podprli in javno povabili, naj se jih ljudje udeležijo (med njimi denimo tudi genovski nadškof kardinal Bagnasco, ki je sicer predsednik italijanske škofovske konference, in tržaški nadškof Crepaldi). Kljub temu na dogodku ni bil navzoč noben italijanski škof.

 

family day rome 20 junij 2015

Pogled iz zraka na množico, zbrano na trgu San Giovanni

Bili pa so na trgu predstavniki drugih verstev: poleg italijanskih evangeličanov je bil eden od govorcev tudi rimski imam Mohamed Ben Mohamed. Podporo družinam je izkazala tudi Judovska skupnost s posebnim pismom, ki ga je podpisal rimski rabin Riccardo Di Segni.

Organizatorje pa je najbolj presenetil predvsem kategorični »ne« močnega katoliškega gibanja Občestvo in osvoboditev. Pri dogodku prav tako niso sodelovale nekatere druge organizacije katoliške civilne družbe, denimo Skupnost svetega Egidija, Gibanje fokolarov, Katoliška akcija, Forum družinskih združenj in italijanski skavti.

V gibanju Občestvo in osvoboditev so izrazili prepričanje, da v tem pomembnem zgodovinskem trenutku ulične demonstracije niso pravi pristop, ki bi lahko spremenil zamisel o človeku, kot jo izražajo zakonodajne spremembe. Sklicujejo se tudi na dejstvo, da podobni pristop ni deloval že v času uvajanja zakonodaje o splavu in razvezah.

Ob tem so navedli še besede ustanovitelja Luigija Giussanija iz leta 1978: »V današnji družbi ne moremo ničesar korenito spremeniti z besedami, organizacijami ali ustanovami, ampak samo z življenjem, kajti življenje je veliko dejstvo, proti kateremu tokovi ideologij ne uspejo in nikoli ne zmagajo.« Po njihovem mnenju je boljši bolj dialoški in občutljiv način, v neposrednem stiku s sogovorniki.

Foto: lifesitenews.com, catholicnewslife.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.