Cenejše mobilno gostovanje

Torek, 30. junij 2015, 5:00
Image
mobi

Čez eno leto še ceneje, čez dve leti pa bo mobilno gostovanje brezplačno.

Po treh letih pogajanj in z nekaj mesečno zamudo smo dočakali dogovor, po katerem se bo s 15. junijem 2017 v državah članicah Evropske zveze ukinilo zaračunavanje mobilnega gostovanja. Čeprav je Evropski parlament sprva hotel, da tak ukrep stopi v veljajo že prihodnje poletje, pa sprejeti kompromis predvideva, da se s 30. aprilom 2016 znižajo cene mobilni storitev: na 5 centov/minuto klica, 2 centa/SMS in 5 centov/1 MB prenosa podatkov. Od leta 2007 so se cene teh mobilnih storitev tako znižale že za 91 odstotkov.

Razlog za zamudo pri sprejetju kompromisne rešitve za vzpostavitev enotnega evropskega telekomunikacijskega trga – pogajalci so svoje delo uspešno zaključili šele danes ob 2. uri zjutraj – leži v iskanju odgovora na vprašanje spletne nevtralnosti. Gre za načelo, po katerem se ves internetni promet obravnava enako.

Po novem je osnovni internetni dostop zagotovljen, dovoljene pa so izjeme, npr. zaradi preobremenjenosti omrežja ali spletnih napadov. Za razliko od ZDA bodo operaterji svojim uporabnikim lahko ponudili tudi dodatne storitve, npr. prenos v živo, če to ne bo vplivalo na osnovni dostop.

Končno besedilo dogovora bo sedaj poslano v obravanavo v Evropski parlament in državam članicam povezave na ministrsko zasedanje, vendar tam ni pričakovati kakšnih dodatnih zapletov.

Vir: Reuters.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.