Čedalje več parov v zunajzakonski zvezi ne živi skupaj

Štefan Kržišnik
Ponedeljek, 11. april 2016, 15:04
Image
livingaparttogether

Po desetletjih naraščanja kohabitacije (življenja v partnerski zvezi brez poroke), je zdaj zlasti na zahodu na pohodu nov trend – živeti v zvezi, a ne skupaj.

Gre za zveze med dvema neporočenima, ki se sicer identificirata kot (trden) par, a ne živita v skupnem gospodinjstvu, ampak vsak na svoje. V angleščini za take pare uporabljajo kratico LAT (»living apart togehter«).

Med temi pari je sicer del mladih, ki odlašajo z odločitvijo za poroko, in ostarelih, ki so ovdoveli in si na stara leta najdejo novo zvezo, pa je glavnina parov srednjih let – stari so 35 let ali več, večina že imajo svoje stanovanje in so bili prej poročeni oziroma v zvezi, ki je razpadla.

Čeprav znanstveniki ta pojav v zadnjih letih čedalje bolj preučujejo, pa natančne številke niso znane, saj je ugotavljanje statusa teh zvez zahtevno. Raziskave pogosto zajememo tudi istospolne zveze, kjer je ta pojav še pogostejši.

Spletni portal mercatornet.com poroča, da naj bo po oceni ameriškega Nacionalnega centra za raziskave družine in zakona v ZDA med zunajsakonskimi pari na tak način živelo že več kot 1/3 parov, podobno naj bi bilo tudi v Evropi. V drugih delih sveta ta pojav ni tako pogost.

Zakaj ne skupaj?

Za odločitev za tak način življenja je več vzrokov. Nekateri ne želijo izgubiti svoje avtonomije in postavljajo osebno svobodo kot vrednoto še višje od skupne zveze.

Drugi se želijo izogniti boleči ponovitvi izkušnje iz prve zveze ali pa negativni izkušnji delitve dela med moškim in žensko v gospodinjstvu.

Pomemben vidik pri odločitvi so tudi otroci iz prejšnjih zvez, saj mnogi živijo s svojimi otroki (ki si jih pogosto “delijo” s prejšnjim partnerjem) in jih na nek način ne želijo potegniti še v en starševski odnos.

Navidez bolj varno, a dlje od pristnega darovanjskega odnosa

Večanje števila parov, ki ne živijo skupaj, je na nek način razumljivo, saj gre pri mnogih za izbiro navidezno bolj “varne” možnosti.

A hkrati s tem izberejo življenjski slog, ki ne omogoča resnične “delitve” skupnega življenja z vsemi radostmi in preizkušnjami vred, to pa jih še bolj oddaljuje od avtentičnosti darovanjskega odnosa poročne ljubezni, kot če bi vsaj živeli skupaj.

Tako naraščajoč pojav parov, ki so sicer v zvezi, a ne živijo skupaj, dodatno zrcali krizo zakonskega in družinskega življenja v zahodnem svetu, priča pa tudi o individualizmu oziroma krhkosti sodobnega človeka za doživljensko zavezanost v dobrem in slabem, ki je nepogrešljivi del poročne ljubezni.

Foto: forthefirsttime.ca

 

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

94%

18.414€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.