Čas brez pravljic

Ponedeljek, 5. januar 2015, 3:00
Image
kinoteka

V ljubljanski Kinoteki se začenja filmska retrospektiva o časih druge svetovne vojne.

O drugi svetovni vojni in slovenski revoluciji smo iz šolskih in študijskih klopi navajeni razmišljati precej črno-belo. Ogled katerega od dokumentarnih in igranih filmov nam utegne razkriti tudi še kakšno vmesno sivino ali celo barvo, s preslikavo v današnji čas pa v dovčerajšnih sovražnikih utegnemo prepoznati nekdanjega sošolca, prijatelja, soseda ali – za naše razmere ne nemogoče – brata.

Program je pripravil Slovenski filmski arhiv, z njim pa tako tudi že v širšo javnost vstopa leto 2015 in obeleževanje 70-letnice konca druge svetovne vojne.

Kot je ob rob dogajanja zapisal vodja SFA Alojz Teršan, slovenski vojni filmi niso veliki spektakli, ki so jih o raznih nemških ofenzivah slikali filmi v drugih delih tedanje Jugoslavije. »Močna nota v njih je težka nujnost odločitve v prelomnih dogodkih, nenavadno veliko je tudi zgodb o odraščanju med vojno. Vojna je spremenila vse. Mnogi so izgubili vse, so postali begunci ali trupla, njihove posesti so bili zaplenjeni, drugi pa so se povzpeli na novi družbeni lestvici. Nekateri filmi, nastali v osemdesetih pa se že spopadajo z osvetlitvijo poizkusa sprave obeh močno vpletenih slovenskih vojaško političnih sil, leve in desne, pa tudi odnosa z nekdanjimi vojaki zasedbene vojske.«

Filme si bo mogoče ogledati v januarju in februarju. Celoten program je na voljo na straneh pobude Resnica in sočutje. 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

januar - april 2020

Novo mesto, Ljubljana, Celje, Koper,
Kobarid