Boj za duše naših ljudi

Torek, 22. september 2015, 16:00
Image
prop 0

Med drugo svetovno vojno se niso soočale le puškine cevi, enako intenziven je bil tudi spopad med propagandisti posameznih strani. Del tega je sedaj na ogledu v NUK-u.

Dogodki, ob katerih se spominjamo 70-letnice konca druge svetovne vojne in časov, ki so sledili neposredno po njenem koncu, so bili v največji meri zgoščeni v poletnih mesecih maju in juniju. Vendar pa se obletnica še ni iztekla in posamezne ustanove in društva nas vabijo, da tudi jesen izkoristimo za obisk katere od prireditev, ki nas v mislih in čustovanju vabijo v ta tragični čas.

prop 1

Eno od takšnih so pripravili tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani. Gre za razstavo z naslovom »Odloči se pravilno!«, ki nas seznanja s propagando na Slovenskem v času druge svetovne vojne. Ogledati si jo je mogoče še dva tedna, do 7. novembra.

Gradivo v obliki glasil, letakov, trosilnih listkov, plakatov in še česa se je po vojni zbralo v dveh posebnih kovinskih omarah, ki sta zaradi svoje vsebine dobili času primerni oznaki: omara »P« za »partizansko« propagandno gradivo in omara »B« za »belogardistično«, s čimer so ideološko ožigosali vse nasprotnike komunistične revolucije. NUK je imel tako celo med vojno organiziran reden dotok tako legalnih kot tudi ilegalnih tiskov.

Razstava je na ogled v Razstavni dvorani NUK, ob tem pa za gradivo tudi načrtujejo, da bo še letos digitalizirano in objavljeno na portalu Digitalne knjižnice Slovenije. Zaenkrat so na voljo za virtualni ogled trosilni listki.

Vir: NUK

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.