Bi moj otrok odšel z neznancem?

Mica Škoberne
Sobota, 30. maj 2015, 4:00
Image
neznanec

Večina staršev si predstavlja, da njihovi otroci ne bi kar tako odšli z neznancem. Se res lahko na to povsem zanesemo?

25. maja smo obeleževali mednarodni dan pogrešanih otrok. V Sloveniji so trenutno pogrešani trije otroci, ki so izginili kot mladoletniki, s tem, da je najstarejši primer še iz leta 1986. V zadnjih petih letih je policija obravnavala en primer ugrabitve otroka, ki je bil tudi medijsko zelo pokrit. 

Slovenski policisti v večini primerov iščejo mlade, ki so sami pobegnili od doma zaradi težav v šoli, razmer v družini ali želje po avanturi, srečujejo pa se tudi s primeri, ko eden od staršev odpelje otroka stran od drugega starša, kar pa se ne obravnava kot ugrabitev, ampak kot »protipravni odvzem mladoletne osebe«. Teh primerov je bilo predlani 385, lani pa 369. Žal v največ primerih otrok izgine v neznano z nekom, ki ga pozna.

Kar nekajkrat so se tudi v medijih pojavila opozorila o moškem v belem kombiju, ki naj bi nagovarjal otroke, da gredo z njim. S tovrstnimi obvestili se policija občasno srečuje, vendar na območju Slovenije še ni bilo primera, da bi se dejanska ugrabitev zgodila na tak način.

Zdi se, da ugrabitev otrok v slovenskem okolju ni posebej pereča grožnja, pa vendarle se je z otroki smiselno pogovarjati o tem, ali lahko zaupajo in sledijo komurkoli.

Po medmrežju trenutno kroži posnetek socialnega eksperimenta iz ZDA, v katerem je mladenič z mladim kužkom z dovoljenjem staršev pristopil k otrokom na igrišču, da bi preveril, ali bi bili pripravljeni slediti neznancu. Večina staršev je bila prepričana, da njihov otrok tega ne bi storil, a se je izkazalo drugače … Obljuba, da bodo šli pogledat še več mladih kužkov, je bila za mnoge zelo mikavna.

Seveda si starši želimo v svojih otrocih in tudi svojem okolju graditi zdravo mero zaupanja. Včasih je zaupanje v dobronamernost odraslih okrog nas za otroka celo zelo pomembno, da se lahko nanje obrne v primerih, ko rabi pomoč. Morda pa je najbolj smiselno, da jih v tem primeru usmerjamo v to, da iščejo pomoč pri osebah, kot so policisti, učitelji, knjižničarji, prodajalci, druge mame …

Gotovo pa mora biti osnovno vodilo, da otrok ne odide nikamor z osebo, ki je ne pozna – ne glede na to, kaj mu ta ponuja in kakšne razloge navaja (da pozna mamico, otroka kliče po imenu ipd.), ne da bi starši za to vedeli in to izrecno dovolili. Mogoče lahko z otrokom celo poskusite zaigrati kakšnega od teh scenarijev.  

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.