Ali novi dokazi lahko osvobodijo na smrt obsojeno Asio Bibi?

Darja Ovsenik
Petek, 12. junij 2015, 6:00
Image
Asia bibi

Priči, ki sta leta 2010 pričali, da je Pakistanka Asia Bibi na polju izrekla bogokletne besede zoper Mohameda, zaradi česar je bila obsojena na smrt, v videu priznata, da teh besed v živo nista nikoli slišali.

Asio Bibi, kristjanko in mati petih otrok, je sodišče leta 2010 kot prvo žensko v zgodovini Pakistana obsodilo na smrt z obešenjem zaradi bogoskrunstva. Sodišče je z dokazi ugotovilo, da je užalila preroka Mohameda, kar ves čas zanika.

Za njeno pomilostitev je bilo organiziranih veliko mednarodnih protestov, a do nje ni prišlo. Njena družina se je zaradi stalnih groženj umaknila v neznano, dva pakistanska politika, ki sta stopila Asii v bran, pa so leta 2011 umorili. Obešenje Asie lahko izvedejo kadar koli. Biva v celici v zelo slabih razmerah, saj se oblasti zavedajo, da bodo sami tarče napadov, če jo pomilostijo, hkrati pa je pritisk mednarodne javnosti prevelik, da bi jo nemoteno izvedli in s tem nekako upajo, da bo umrla pred zaključkom sodnega procesa.

Novi ključni dokazi

Na dan prihajajo novi dokazi prič, ki sta v procesu pričali proti Asii, a sta v dveinpolminutnem filmu Dokaz (Evidence) podali nove, morda ključne dokaze.

*Film je posnet v tujem jeziku, lahko pa si pomagate z angleškimi, hrvaškimi, italijanskimi, nemškimi in drugimi (neslovenskimi) podnapisi.

Dva od prvotnih tožnikov sta v videu priznala, da pravzaprav nista nikoli v živo slišala domnevnega bogokletja. Med pričanjem sta prav ti dve priči trdili, da sta slišali Asio Bibi izreči bogokletje proti Mohamedu. Ko so ju intervjuvali ustvarjalci filma, ki je nastal pod okriljem organizacije CitizenGO, sta svoje pričanje popolnoma zanikala.

Ali novi dokazi lahko osvobodijo Asio Bibi?

Novi dokazi bi lahko spremnili tok dogajanja v procesu proti Asii Bibi, zato pozivajo, naj s podpisom peticije še bolj pritisnejo na pakistansko vrhovno sodišče.

Prav to je lahko po prepričanju CitizenGO dokaz, ki bi lahko spremenil tok dogajanja v sodnem procesu proti Asii Bibi. Ko se je njena družina pretekli mesec srečala s papežem Frančiškom in spregovorila na kongresu organizacije CitizenGO v Madridu, so s svojim pričanjem dvignili zavest o tem, za kakšno trpljenje pravzaprav gre. Toda ko je novica o srečanju s papežem prispela do Pakistana, so morali družina in prijatelji zbežati iz vasi in se skriti.

»To sva slišala od drugih«

Mohamed Idris, lastnik njive, kjer naj bi Asia zagrešila bogokletstvo, in Mohamed Salim, lokalni imam, sta priznala, da Asie Bibi nista nikoli slišala, da bi izrekla domnevne bogokletne besede. To sta slišala od drugih dveh domnevnih očividcev.

»Med prepirom sem ji rekel, naj odide. Po dveh ali treh dneh so se začeli zbirati ljudje. Tisti dan je prišla do mene in me prosila za pomoč v tej zadevi, a sem ji rekel: »Tega ne morem storiti, ker si žalila preroka Mohameda.« Tega sam nisem slišal, toda ko je prišla do mene, je s tem sprejela, da je zagrešila bogoskrunstvo,« pove Idris.

»Pričal sem, ker če se potrudimo za preroka Mohameda, nas bo Alah bolj blagoslavljal,« v filmu pove imam Salim. Hkrati pa pove, da teh besed ni slišal, toda pred mjim naj bi pozneje priznala, da je izrekla bogokletstvo.

Toda prav Idris in Salim sta uradni priči v primeru Asie na pakistanskem sodišču. »Običajno taki dokazi niso sprejemljivi in tak primer tožnika se šteje v korist obtoženega,« pravi Rana Tanveer, glavni poročevalec Express Tribuna (portala v skupini mednarodnega New York Timesa).

Asia potrebuje naš glas!

Ustvarjalci filma tudi pozivajo, naj podpišemo peticijo za višje pakistansko sodišče in s tem opozorimo na nova odkritja in dokaze, da je Asia Bibi nedolžna: »Življenje Asie Bibi je na kocki … Bolj kot kdaj koli potrebuje naš glas. Ne moremo dovoliti, da bi bili verni ljudje kaznovani zaradi svojega verskega prepričanja. To je preganjanje, samo zato, ker je Asia Bibi del krščanske manjšine v Pakistanu

Do danes je peticijo podpisalo več kot 108.000 ljudi. Podpis lahko oddate na spletni strani CitizenGO

Več o procesu proti Asii Bibi:
Asia Bibi čaka na smrtno kazen
Spletna stran za pomilostitev Asie Bibi

Foto: christiansinpakistan.com

 

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.