Ali upad rodnosti ogroža varnost v Aziji?

»Več let so raziskovalci trdili, da bi bil svet bolj varen, če bi se rojevalo manj ljudi. Danes pa se kaže, da je res prav nasprotno,« trdi dr. Susan Yoshihara.

azija

Yoshihara je ena od 5000 strokovnjakov za mednarodne odnose, ki so se v tem tednu zbrali v Kaliforniji na letni konvenciji Združenja za mednarodne študije. Med drugim so ugotavljali, da bo upad rodnosti na globalni ravni verjetno povzročil velike geopolitične preobrate v Aziji.

Indijski voditelji so na hitro rastoče prebivalstvo v svoji državi dolgo gledali kot na breme. Zdaj pa v njej vidijo prednost. V Indiji bo v naslednjih letih vsako leto 11 milijonov novih delavcev. Da bi to pretvorili v ekonomsko bogastvo, pa bodo morali najprej premagati velike socialne ovire, kot so 25-odstotna nepismenost, nefleksibilnost dela in visoko stopnjo spolno selektivnih splavov in detomorov deklic, je na srečanju ugotavljala Lisa Curtis.

Razmerje med spoloma pa je še bolj izkrivljeno na Kitajskem, ki jo bodo kmalu začele pestiti tudi težave z delovno silo. To po mnenju Forbesovega kolumnista Gordona Changa poraja dvom glede kitajskega vzpona. Kitajski voditelji so že zaskrbljeni zaradi neizogibnega demografskega mrka, ki jih postavlja v neugoden položaj glede na sosednjo Indijo in ustvarja napetosti v tekmi za položaj v regiji. Chang meni, da naslednje stoletje za Kitajce ne bo prijazno.

Če hoče država zares uspevati mora imet namreč še kaj več od ugodnega geografskega položaja, je poudaril geopolitični strokovnjak Francis Sempa. Potrebuje še dobro politično organiziranost ter učinkovito, usposobljeno in zdravo človeško silo.

Sempa pravi, da demografski padec vnaša težave v številne mednarodne povezave, tudi med Evropo in ZDA ter Japonsko in ZDA. Januarja so v Tokiju naznanili, da bo država vsako leto izgubila milijon prebivalcev, do 2060 pa jih čaka kar 30-odstotni upad prebivalstva, kar bo zmanjšalo njihov pomen za varnost in stabilnost v regiji.

Vir: c-fam.org

3.9
9 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.