Tudi moški rabijo veliko nežnosti

Moški v dolgotrajnih razmerjih so bolj zadovoljni s svojim odnosom, če so deležni veliko objemov, nežnosti in drugih znamenj telesne naklonjenosti.

moski

Moškega v spolnosti vodijo le divji hormoni, ženske pa bi se samo crkljale in poljubljale - tak je prevladujoč stereotip. Študija dolgotrajnih zvez v petih narodih pa kaže nekoliko drugače. Čeprav so telesne nežnosti in dotiki pomembni za oba spola, se je izkazalo, da so moškim še bolj pomembni kot ženskam.

V študiji, ki je bila lani objavljena v Archives of Sexual Behavior so preučevali več kot 1000 parov iz ZDA, Brazilije, Nemčije, Japonske in Španije, ki so bili v odnosu od 1 do 51 let. Polovica vseh je bila skupaj že vsaj 25 let. Pare so spraševali po njihovem zadovoljstvu z odnosom, s spolnostjo in po dejavnikih, kot so dolžina razmerja, zdravje in telesna intimnost.

Raziskovalce je presenetilo, da so v nasprotju s pričakovanji moški večkrat izrazili, da so srečni v razmerju, medtem ko ženske pogosteje pravijo, da so zadovoljne v spolnosti.

Za moške velja, da daljša ko je zveza, srečnejši so, medtem ko so ženska med 1. in 15. letom odnosa manj zadovoljne, sreča pa začne naraščati po 20. letu. Ena od avtoric študije, Julija Heiman, pravi, da bi to lahko deloma pripisali pritisku, ki ga mnoge ženske doživljajo zgodaj v zvezi, velik vpliv pa ima tudi to: »Čas manjšega zadovoljstva se prekriva z obdobjem nege in vzgoje otrok, ko so res v ospredju druge stvari kot odnos.«

Tudi zadovoljstvo žensk s spolnostjo narašča s časom. V nasprotju s stereotipom pa moški, ki so deležni veliko poljubov in nežnosti, izražajo večje zadovoljstvo s spolnostjo v svojem odnosu.

Zadovoljstvo v odnosu močno vpliva na zdravje. Moški, ki so zdravi, skoraj dvakrat pogosteje pravijo, da so v srečnem odnosu od moških, ki so slabega zdravja.

Preučevanje tako dolgotrajnih razmerji je redko, pravi Heimanova, saj se večina raziskovalcev osredotoča na ločitve in razhode: »Res se vsaj v ZDA polovica parov loči,« priznava, ob tem pa opozarja: "A ostaja še polovica, ki se ne!«

Vir: livescience.com

4.7
15 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.