8.000 ljudi pred parlamentom, poslanci vseeno redefinirali družino

Uredništvo iskreni.net
Torek, 3. marec 2015, 17:13
Image
DL 1

Na ploščadi pred parlamentom v Ljubljani se je zbrala večtisočglava množica, ki je z mirnim shodom Dan ljubezni pozivala poslance, naj o redefiniciji zakonske zveze in družine glasujejo po svoji vesti.

Do 17. ure se je po podatkih organizatorjev zbralo že okrog 8.000 ljudi. Rdečo nit programa so v sproščenem vzdušju in ob spremljavi slovenskih pesmi sestavljali nagovori. 

Prva je govorniški oder zavzela Metka Zevnik, predstavnica Glasu starih staršev in sovoditeljica koalicije Za otroke gre. V imenu starih staršev je med drugim poudarila, da je zanje "boleče, da svojih vnukov ne morejo posvojiti, homoseksualni pari pa bi jih [po novem zakonu] lahko."

O posledicah predlagane novele zakona je spregovoril Tomaž Merše iz Družinske pobude. Ena izmed posledic je, da, kot kažejo izkušnje drugih držav s podobnimi zakoni, "da sprejem takega zakona pomeni konec pravice staršev do vzgoje svojih otrok v skladu s svojim prepričanjem." Kljub temu Merše ostaja optimističen: "Tudi če so pred nami težki časi, to ni razlog za obupavanje, temveč za še večjo odločenost za dobro."

Video posnetek shoda si lahko ogledate tukaj.

Zatem je bila prebrana deklaracija koalicije Za otroke gre. V njej se je civilna družba zavzela za drugačno družinsko politiko, kot jo želi in izvaja vlada.  

Pred koncem je zbrane nagovoril še drugi sovoditelj Koalicije, Aleš Primc. Opozoril je na poskus strategije skritega in hitrega sprejema redefinicije zakonske zveze: "Pred 14 dnevi za ta zakon ni vedel še praktično nihče, saj so v parlamentu naredili pretkan načrt, da bi z medijskim neporočanjem zakon sprejeli praktično brez razprave. Danes to po vaši zaslugi ni več mogoče! Danes to ve cela Slovenija. Prvi korak je narejen."

Spomnil se je tudi dveh velikih pred kratkim preminulih zagovornikov pravic otrok, starev in starih staršev, dr. Jožeta Trontlja in Bogdana Žorža. Vlado, državni zbor in medije pa je pozval k široki razpravi in soočenjem, na katerih bi lahko izmenjali argumente. "Če bo zakon sprejet, gremo v referendum. V enem tednu bomo zbrali podpise za pobudo za referendum, nato pa še za referendum."

Shod se je končal okrog 18. ure, udeleženci pa so bili povabljeni še k sveti maši v uršulinski cerkev.

2015 03 03 shod05

Odzivi udeležencev shoda

"Tu sem zato, ker si otrok zasluži mamo in očeta." Luka

"Ati ima več avtoritete, mami pa je bolj razumevajoča. Potrebujem oba - nekoga, ki me potolaži in me razume in nekoga, ki me usmerja v življenju." Marjana in Elizabeta

"Potrebujemo več samozavesti in jasne voditelje, ki bodo združili naše moči in dokazali, da smo mi, ljudje, tisti, ki imamo oblast v tej državi. Če nas oblast ne upošteva, jo moramo pač zamenjati. To ne velja samo za ta zakon, temveč na vseh področjih. Toda kljub temu, da nas je dovolj, se pogosto ne znamo organizirati." Matej Matija

"Tu sva iz dveh glavnih razlogov: Ker se po skrajšani poti poskuša povoziti, kar smo pred 3 leti zavrnili po najbolj demokratični poti. in ker rinemo v stvari, ki so se v tujini že izkazale za polomijo." Rok in Tina

"Otrok nam je dan, je božji dar. Otrok lahko raste samo v družini z mamo in očetom. Vse drugo je nasilje nad življenjem. Ne pustimo se maltretirati od manjšine!" Antonija in Marjan

"Očaran sem nad lepoto, ki jo je stvarnik namenil človeku in življenju v paru. Tukaj sem zato, da to z veseljem izjavljam." Janez

2015 03 03 shod02

Poslanci povozili demokracijo institucijo in referenduma

Poslanci so zvečer po zaključku razprave - kljub nasprotovanju javnosti in referendumu na isto tematiko pred tremi leti - z 51 glasovi za in 28 glasovi proti izglasovali radikalno redefinicijo zakonske zveze in družine v okviru Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

To hkrati pomeni, da bo koalicija Za otroke gre v naslednjih dneh sprožila pobudo za referendum.

 

2015 03 03 shod01

2015 03 03 shod03

Dani Siter

2015 03 03 shod04

2015 03 03 shod06

2015 03 03 shod07

Povezovalka programa, Vesna Vilčnik

2015 03 03 shod08

2015 03 03 shod09

Metka Zevnik

2015 03 03 shod10

Tomaž Merše

DL 3

DL 4

Dan ljubezni z višav / foto: Twitter (Zvone_B)

Foto: Iskreni.net

Še malo ...
Do konca pomladne donacijske akcije je le še nekaj dni. Še danes nas podprite, da bomo skupaj dosegli zastavljeni cilj!
0€
19.500€

95%

18.502€
Akcija se zaključi:
31.05.2020

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.