48.146 podpisov za, parlament proti - kako naprej?

Mica Škoberne
Sobota, 28. marec 2015, 16:00
Image
za otroke2

Po tem ko je bilo v štirih dneh zbranih 48.146 podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, DZ pa je razpis referenduma v četrtek zavrnil, koalicija »Za otroke gre!« napoveduje ustavni spor.  

Sovoditelja Koalicije »Za otroke gre!« Metka Zevnik in Aleš Primc sta včeraj pred Državnim zborom poročala o rekordnem številu zbranih podpisov – podporo referendumu je v samo štirih dneh izreklo 48.146 državljanov Slovenije – in komentirala četrtkovo zavrnitev referenduma v državnem zboru.

Sledi ustavna pritožba

»Ugotavljamo, da imamo v Sloveniji podivjano večino v državnem zboru, ki zlorablja ustavo, zakone in svoj poslovnik, in upamo, da jo bo zaustavilo ustavno sodišče,« je dejal Aleš Primc. Napovedal je, da bodo v roku sedmih dni vložili ustavno pritožbo, ki jo pripravlja »izjemno visoka strokovna pravna skupina«.

Primc zaupa ustavnemu sodišču, da bo odločilo v skladu z ustavo, saj bi v nasprotnem primeru šlo za izjemno slabo sporočilo državnemu zboru in vladi, ki zlorabljata ustavo, zakon in poslovnik, naj še naprej delata tako.Pred ustavnim sodiščem bodo dokazovali, da je prepoved referenduma protiustavna tako v postopkovnem kot vsebinskem smislu. Zakonska zveza, kot opozarja Primc, nikoli ni bila ugotovljena kot protiustavna, pri omenjeni noveli pa gre ravno za spreminjanje njene definicije. V tem smislu tudi zavrnitev referenduma s strani DZ ni utemeljena, saj ima to pristojnost le v primeru, če zakon, ki bi ga referendum postavil pod vprašaj, odpravlja protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Primc zaupa ustavnemu sodišču, da bo odločilo v skladu z ustavo, saj bi v nasprotnem primeru šlo za izjemno slabo sporočilo državnemu zboru in vladi, ki zlorabljata ustavo, zakon in poslovnik, naj še naprej delata tako: »Ustavno sodišče si ne more privoščiti tega sporočila,« je dejal Primc.

Težave ob zbiranju podpisov

Izredno visoko število v zelo kratkem času zbranih podpisov pa je označil kot znamenje tega, da »Slovenci nismo razdeljeni ob tem vprašanju, ampak nas je ta zakon poenotil«. Izrekel je tudi zahvalo stotinam prostovoljcev, ki so zbirali podpise na več kot 150 lokacijah po vsej državi.

Zbiranje podpisov pa ni potekalo povsem brez težav, pojavljale so se tehnične težave (pri spletni oddaji podpisa, padec sistema na upravnih enotah), po poročanju radia Ognjišče pa so na več krajih zbiranja podpisov beležili tudi incidente. V Novi gorici naj bi skupina lezbijk med norčevanjem iz prostovoljcev koalicije podrla stojnico, raztresla papirje in strgala zastavo. Tudi v Ljubljani je bilo delo prostovoljcev ovirano, označeni so bili za homofobe, na Viču pa so posamezniki oskrunili zidove cerkve.

Državna sekretarka je v istem govoru branila svoje znanje in kompetence, hkrati pa pohodila kompetence in znanje vseh teh ljudi.Sovoditeljica koalicije Metka Zevnik pa je problematizirala tudi to, da vlada zaničljivo govori o 48.164 in še prej o 85.500 državljanih, ki so podprli razpis referenduma. Državna sekretarka Martina Vuk je se je namreč kot predstavnica vlade na četrtkovi seji DZ spraševala, če ljudje, ki so dali pobudo za referendum, sploh vedo, kaj so podpisovali. Zevnikova je opozorila: »Državna sekretarka je v istem govoru branila svoje znanje in kompetence, hkrati pa pohodila kompetence in znanje vseh teh ljudi. Jaz sama sem bila v svojem kraju veliko ur na stojnici in sem srečala mnogo ljudi, ki jih poznam. Od doktorjev znanosti, zdravnikov in vseh spektrov poklicev, ki so dali svoj podpis, vključno s spoštovanimi gospodarji na kmetijah in njihovimi ženami. Zdi se mi sramotno, da visoki uradniki, ki naj bi služili s svojim znanjem in kompetencami, o ljudeh govorijo na ta način. Morali bi delati tudi s srcem.«

Pozivi k spoštovanju in strpnosti

Primc je ob tem dejal, da v koaliciji obžalujejo, da se stanje v Sloveniji radikalizira, da je čedalje več nestrpnosti: »Mi želimo da bi bila tudi razparava, ki bo sledila v okviru referendumske kampanje, strpna, kulturna, dostojanstvena. Mi takšni bomo in upamo, da bodo tudi nasprotniki.« Koalicija poziva vse, ki podpirajo njihova prizadevanja, da se »tudi v teh časih, ko so s strani večine v državnem zboru grobo poteptana njihova temeljna čustva in občutek pravičnosti, vzdržijo vseh dejanj, ki bi pomenila kakršnokoli nespoštovanje in nestrpnost«.

Foto: 24kul.si

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.